Figyelmeztet az OTP: visszaélnek Csányi Sándor nevével

2023.11.03. 12:09
Közleményben reagált a magyar bank, miután már a sokadik alkalommal próbálkoznak csalók Csányi Sándor nevével átverni a lakosságot.

Újabb módszerrel próbálkoznak az adathalászok: küldtek már SMS-t csomagszolgálat nevében, közösségi médiás profilokkal is próbálkoztak, majd a rendőrség nevében próbáltak pénzt szerezni, most az egyik hazai bank, az OTP elnök-vezérigazgatójának tanácsaival szereznék meg a gyanútlan olvasók adatait. Ezért a bank lépett, és közleményben hívják fel a figyelmet az átverésre:

„Rendszeresen jelennek meg a Facebookon és más közösségi oldalakon olyan hirdetések, amelyek nevemmel és fotómmal visszaélve azt sugallják, hogy tőlem származó befektetési tippet olvashatnak az adott oldalakon. Felhívom a figyelmet arra, hogy sem a múltban, sem a jövőben nem adok befektetési tanácsokat. Ezekre a hirdetésekre kattintó, nem elég körültekintő felhasználók könnyen az adathalászok kelepcéjében találhatják magukat. Arra kérem a közösségi oldalak használóit, hogy legyenek körültekintőek, ne kattintsanak az ilyen hirdetésekre, ezeket ugyanis csalók helyezték el. Minden esetben megtesszük ellenük a szükséges jogi lépéseket” – nyilatkozta a nevével és fotójával elkövetett visszaélési kísérletekkel kapcsolatban dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. 

Az ilyen típusú hirdetések személyiségi jogokat sértenek, és több esetben az OTP Bank védjegyeivel való visszaélést is megvalósítanak. Az eljárásokat nehezíti, hogy elkövetők gyakran külföldről, álnéven tevékenykednek.

Az OTP Bank a saját közösségi oldalain, illetve honlapján is rendszeresen közzéteszi a figyelemfelhívásokat, hogy minél többekhez eljusson a hír, ne legyenek a csalók áldozatai.