Szijjártó Péter: Ez a német óriáscég olyat csinál Magyarországon, amit máshol még soha

2023.11.03. 12:41
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban elmagyarázta, hogy miért van szükség vendégmunkásokra Magyarországon, valamint kitért arra is, hogy a kormány mitől védi Magyarországot.

Szijjártó Péter a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportálnak adott interjújában többek között kijelentette, hogy

a BMW beruházásával kapcsolatban nem kell hosszasan magyarázkodnunk, hiszen bárhol is fektetnek be vagy indítanak el beruházást, az azt mutatja, hogy az adott országban, régióban jól mennek a dolgok, ahol ez nem így van, oda a BMW nem visz beruházást. A debreceni beruházásnak kiemelkedő jelentősége van az »Invented in Hungary« szempontjából is, mert itt a német óriáscég olyat fog csinálni, amit máshol korábban még nem: itt kezdi meg a teljesen elektromos meghajtású járművek gyártását, tehát az elektromos átállási stratégiájának a szíve közepét helyezi Magyarországra.

A miniszter elmondta azt is, hogy

  • „az ellenzék – nem meglepő módon – teljesen dilettáns” a vendégmunkások ügyében. Szijjártó Péter szerint az ellenzéki pártokat frusztrálja, hogy „2006 ősze óta minden választást elvesztettek Magyarországon, ahogy az is látszik, hogy próbálnak belekapaszkodni mindenbe, amiben akár egy pici politikai haszon reményét is látják, függetlenül attól, hogy azzal mekkorát hazudnak a magyar embereknek, és mekkora kárt okoznak Magyarországnak”.
  • A vendégmunkások „nem migránsok, ők nem vágják át a kerítést a déli határon, nem lövöldöznek, és őket nem afgán embercsempészek hozzák be Magyarországra. Ők azok az emberek, akiket magyarországi vállalatok a jogszabályban rögzített keretek között kiválasztanak, kiképeznek, engedélyt kérnek a foglalkoztatásukra, és egy meghatározott időre vendégmunkásként foglalkoztatnak hazánkban” – a vendégmunkások és a migránsok fogalmának összekeverését hazugságnak tartja.
  • A vendégmunkásokra azért van szükség, mert Magyarország elérte a teljes foglalkoztatást: aki akar, az tud is dolgozni.
  • Szijjártó Péter egy példát is hozott: „Ha egy gyárnak nálunk 500 új munkavállalóra van szüksége, de csak 400 magyart talál, a maradék százat viszont nem tudja feltölteni, akkor az a vállalat nem fog csak 80 százalékosan termelni Magyarországon, hanem inkább elviszi a termelését oda, ahol 100 százalékos hatékonysággal működhet. Így annak a 400 magyar embernek nem lesz munkája. Mi mentheti meg ennek a 400 embernek a munkáját? Az, ha szervezett keretek között, megfelelő kiválasztás útján, minden szükséges engedély birtokában, ideiglenesen behozunk 100 külföldi munkavállalót.”
  • Megvédik Magyarországot a párhuzamos társadalomtól, itt „nem fognak terrorszervezeteket éltetni, és senki nem gyakorolhat nyomást a több mint ezer éve itt élő magyarságra”.

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország biztonságának három eleme van: fizikai biztonság, gazdasági biztonság, valamint energiabiztonság. Szijjártó Péter a három elemről részletesen beszélt a keddi parlamenti meghallgatásán, amelyről itt számoltunk be.