Török Gábor: Magyarországon még mindig demokrácia van

2023.11.03. 12:27
Török Gábor politológus a Partizánnak adott interjújában kijelentette, hogy véleménye szerint Magyarország továbbra is demokráciának nevezhető.

Török Gábor egy életútinterjút adott a csatornának, amelyben többek közt arról beszélt, hogy Orbán Viktor sem tud mindent saját kézzel irányítani a politikai rendszerében. Beszélt arról is, hogy viszonylag megengedő a demokráciaképe, és bár lát minőségromlást bizonyos ügyekben Magyarországon, az nem jelenthető ki szerinte, hogy már nincs demokrácia.

Szerintem még mindig demokrácia van Magyarországon

– jelentette ki a 24.hu szemléje szerint Török Gábor.

Megjegyezte azt is, hogy a demokrácia minimumfeltételei – a szabad választás, a szabad részvétel és a szabad nyilvánosság – adottak Magyarországon. Azt elismerte, hogy az utóbbival kapcsolatban lát ugyan buktatókat, de továbbra is megvan a lehetőség a kormánytól független tájékozódásra.

Sőt, szerinte a tájékozódás szempontjából még jobb is a helyzet, mint például 1998 előtt volt, amikor a jobboldali hangok nehezebben jutottak el a választókhoz, mint ma az ellenzékiek. Utalt arra, hogy vezető hírportálok közül több oldal és az egyik nagy kereskedelmi tévécsatorna is független a kormány befolyásától.  Azt ugyanakkor elismerte, hogy a mostanihoz hasonló tőkekoncentráció és pártutasításos rendszer nem volt még az 1998 előtti médiában sem. 

A választás szabadságával kapcsolatban Török Gábor azt mondta: bár a választási szabályok módosítása alig egy évvel a szavazás előtt, illetve a pártokra kirótt számvevőszéki büntetések adminisztratív korlátot jelentenek, és itt is minőségromlás tapasztalható, de „talán nem történt meg a határátlépés”.

Hozzátette: megérti azokat, akik azt mondják, hogy Magyarország már a szürke zónában van, hibrid rezsimnek vagy választási autokráciának minősül, ám a diktatúra kifejezést nem tartja indokoltnak a helyzet leírására.

Tudna-e a Fidesz úgy kormányozni, tudna-e úgy kommunikálni, hogy jelentősen csökkenjen a szavazótábora, és elveszítse a választást? Igen. Ha a Fidesz elkezdene hibázni, rossz döntéseket hozni, hülyeségeket beszélni, elveszítené a választást. Diktatúrában akkor sem veszti el, eleve nincs is választás

– fogalmazott ezzel kapcsolatban a politológus.

A teljes interjú alább megtekinthető: