Itt a top 10-es lista: ezek a legnépszerűbb települések a csokosok körében, ha ingatlanvásárlásról van szó

2023.11.05. 10:56
Az utolsó szakaszába ér az eddigi lakástámogatási rendszer fő eleme, a nagyvárosi csok. A szóban forgó támogatás búcsúját nyáron jelentették be, és december végéig lehet benyújtani az igényléseket. Ebben a pár hónapban megnőtt a kereslet a csokos támogatások iránt, főként házak vannak az érdeklődés fókuszában – derül ki az ingatlan.com és a money.hu saját adatokon alapuló közös elemzéséből, amelyből az is látható, hogy mely településeken szeretnének lakóingatlant vásárolni a most kifutó csokra, valamint a csok pluszra jogosultak.

„Az idei harmadik negyedévben 30-40 százalékkal többen érdeklődtek a csokos konstrukciók iránt, tehát a támogatásra jogosult családok egy része az év végén lejáró határidő miatt lépett. A csok iránt is érdeklődők kétharmada ház vásárlásában gondolkodik, 35 százalékuk lakást szeretne. A fővárosi kerületeket választaná 40 százalékuk, a vármegyeszékhelyek aránya 13 százalékos, a kisebb városoké pedig 27 százalékot tett ki” – ismertette az adatokat Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ezt azzal egészítette ki, hogy a csokkal is számoló vevők érdeklődéseinek

  • 44 százaléka 61–100 négyzetméteres lakóingatlanra,
  • közel 19 százaléka 100–140 négyzetméteres,
  • bő 7 százaléka pedig 140–200 négyzetméteres otthonra érkezik.

Ezeken a településeken hajrázhatnak a csokos vevők

Az ingatlan.com a legfrissebb adatok alapján megnézte, hogy a gyermeket nevelő, de újabb gyermekvállalást nem tervező és a csok iránt érdeklődő családok mely települések iránt érdeklődnek leginkább, és ott mennyibe kerülnek a támogatásnak megfelelő, maximum 150 négyzetméteres lakások és 300 négyzetméteres házak.

Az érintettek Budapest III. és XVII. kerületét favorizálnák. Előbbi városrészben a lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint, a házaké pedig 1,17 millió forint, utóbbiban 736 ezer és 802 ezer forinttal lehet számolni. A harmadik legnépszerűbb település Pécs, ahol a házak esetében 496 ezer, a lakásoknál 622 ezer forint az ár. A top 10-ben szerepel még Kecskemét 589 ezer és 602 ezer forintos összeggel.

Itt keresnek eladó ingatlanokat a csok pluszra is jogosultak

A gyermekvállalást tervező és állami támogatás iránt érdeklődő párok táborában Debrecen áll az első helyen, a vármegyeszékhelyen az eladó házak átlagos négyzetméterára 687 ezer forint, míg a lakásoké 767 forintot tesz ki. Szintén népszerű a főváros XVII. és XI. kerülete, utóbbiban 1,14 millió forint a házak négyzetméterára, a lakásokat pedig 1,07 millióért kínálják eladásra.

A csok plusz potenciális igénylői a fenti helyszíneken kívül leginkább budapesti kerületek iránt érdeklődnek otthonteremtés céljából, a top 10-es listán Debrecenen kívül csak Érd kapott helyet nem fővárosi helyszínként. A gyermeket tervező és állami támogatás iránt is érdeklődő vevők legnépszerűbb lokációi Budapest és Pest vármegye után Hajdú-Bihar, Fejér és Győr-Moson-Sopron vármegyék voltak 2023-ban.