Jégesővel és viharral zárul a hét, kiadták a figyelmeztetést

2023.11.05. 05:57
Eleinte borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. Egyes részeken kiadós mennyiségű csapadék hullhat. Ugyanakkor a déli óráktól nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, lassanként megszűnik a csapadék. A déli, délnyugati szelet nagy területen kísérik erős, átmenetileg viharos lökések.

Vasárnap egy gyors mozgású csapadékrendszer vonul nyugatról kelet felé az országban – az eső, zápor mellett zivatarok előfordulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. Főleg a Dél-Dunántúlon intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak,

amelyeket 60-80 kilométer/órás, viharos széllökés, 10-20 milliméter csapadék, valamint jégeső kísérhet

 – írja Országos Meteorológiai Szolgálat.

A csapadékrendszer súlypontjával együtt fokozatosan egyre keletebbre helyeződnek a zivataroknak kedvező légköri feltételek is – késő estére a keleti, északkeleti határvidéken is jelentősen csökken a dörgés, villámlás esélye.

A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 9 és 17 fok között alakul, de délnyugaton egy-két fokkal magasabb értéket is mérhetünk.

A meteorológiai szolgálat zivatar miatt az egész ország területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki. 70 kilométer/órát meghaladó széllökés miatt Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, míg eső miatt Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében van érvényben figyelmeztetés.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Fejfájásra, vérnyomás-ingadozásra, keringési problémákra panaszkodhatunk, szédülés jelentkezhet, ingerlékenyebbek, feszültebbek lehetünk, amit a szeles idő tovább fokozhat. A hűvösebb tájakon végtagjaink sajoghatnak, különösen a kopásos eredetű bántalmak erősödhetnek fel.