Kampány indul az iskolai bántalmazás ellen

2023.11.07. 14:10

„Lépj fel!" néven iskolai bántalmazás elleni kampányt indít a Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport. A sajtótájékoztató keretében bejelentett akció nem korlátozódik csak az LMBTQ-közösségre, az kiterjed a romákra, a zsidókra és fogyatékossággal élőkre is.

A kampány fő célkitűzése az iskolai bántalmazás felszámolása és az áldozatok védelme.

„Hisszük, hogy a valós gyermek- és fiatalságvédelem ott kezdődik, hogy az állami oktatási rendszer biztonságos környezetet teremt minden egyén számára” – olvasható a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, és a Párbeszéd – Zöldek közös közleményében.

Hozzáteszik: Célcsoportjuk nem korlátozódik csak az LMBTQ közösségre, hanem kiterjed a romákra, a zsidókra és fogyatékossággal élőkre is, hangsúlyozva az inkluzivitást a kérdéskörben. A kampány központi üzenete: „Nem csak egy komment – lépj fel az iskolai bántalmazás ellen!"

Az oktatási rendszer és a kormányzati intézkedések sokszor súlyosbítják a problémát, mára nyilvánvaló, hogy a kormánypártok iskolai zaklatók. A valós gyermekvédelem az államtól egy befogadó iskolai környezetet kíván, amelyben nem szegregálják az iskolákat és ahol az oktatási rendszer lebontja a negatív sztereotípiákat

– fogalmaztak.

A kampány részeként a képviselői csoport közmeghallgatásokat és egyeztetéseket szervez civil szervezetekkel és szakemberekkel annak érdekében, hogy kidolgozzanak egy alternatívát a jövőre nézve.

A kampányidőszak november 6-tól 24-ig tart, ezen a weboldalon a saját tapasztalatokat is meg lehet osztani.