Itt a poloskatérkép, mutatjuk, hol van a legnagyobb invázió az országban

2023.11.07. 16:14
A poloskák jelenléte nemcsak kellemetlen, de hatalmas károkat is okoznak a mezőgazdasági területeken, így a szakértők szerint nem árt védekezni. Különösen igaz ez azokra a régiókra, ahol az előfordulásuk rendkívül gyakori.

Baranya, Békés, és Tolna vármegyében van a legtöbb poloska – legalábbis ezt jelzi az az országos poloskatérkép, amelyet a Bábolna Bio készített el korábban, és ami a szakértők szerint még ma is aktuális.

Jól látszik, hogy a kártevők a legnagyobb számban délen vannak jelen. A Tolna vármegyei hírportálnak egy szekszárdi agrármérnök arról beszélt: a védekezés ezeken a területeken különösen fontos, a nyílászárókhoz tökéletesen illeszkedő szúnyoghálók mellett ez leginkább hatékony irtószerekkel lehetséges.

A kártevők elleni védekezés nemcsak azért fontos, mert a jelenlétük kellemetlen, hanem például azért is, mert hatalmas károkat okoznak a mezőgazdasági területeken, a házak körüli kiskertekben

– fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy egy jót azért el lehet mondani róluk: nem veszélyesek az emberre, nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, nem jelentenek közegészségügyi problémát.

A már említett poloskatérkép alapján a rovarok az ország északi részén, így Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében vannak jelen a legkisebb számban. Arról, hogy mi áll az újabb invázió hátterében, és mi várható a következő hetekben, itt írtunk bővebben.