Bíróság elé állították a fülöpjakabi baltás gyilkost, aki megölte a saját anyját

2023.11.08. 07:02
Tizenegy év börtönre ítélték azt a 15 éves fiatalt, aki tavaly decemberben fejszével megölte az anyját a Bács-Kiskun vármegyei Fülöpjakabon.

Az elkövető édesanyja még tavaly nyáron a munkája miatt élettársával Ormosbányáról Fülöpjakabra költözött. Néhány hét múlva a Kazincbarcikai Járási Hivatalnál kérelmezte, hogy fiát távolléte idejére egy barátja a családjába fogadhassa. Az akkor még 14 éves fiú ezt nehezményezte, úgy érezte, hogy az anyja elhanyagolja.

A fiú egy iskolai verekedés után egy szociálpedagógusnak visszatérő ölési szándékáról beszélt, „le akart számolni mindenkivel, aki bántotta″ – közölte a Kecskeméti Törvényszék kedden az MTI-vel.

KÉSZÍTETT EGY „HALÁLLISTÁT" IS, AMELYEN ELSŐ HELYEN AZ ANYJA SZEREPELT.

Mások előtt is hangoztatta, hogy „az ölés a küldetése”, rajzainak állandó témája a vér, a fájdalom, valamint a halál és az ölés volt.

Az anya végül a családba fogadási kérelmét visszavonta, és magához vette a fiát Fülöpjakabon. Az eset napján, 2022. december 12-én a fiú nem ment iskolába. A közös otthonukba hazatérő anyjára lesből rátámadva egy fejszével kétszer fejen ütötte a nőt, aki azonnal életét vesztette. A holttestet az ágyba fektette és betakarta, az emberölés nyomait eltüntette, majd magához vette az anyja értékeit és elutazott.

A rendőrök még aznap éjszaka apja lakásában, a több mint háromszáz kilométerre lévő Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajókazán fogták el.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség a fiatalkorúval szemben emberölés és kifosztás miatt emelt vádat. A Kecskeméti Törvényszék megállapította, hogy a fiú tettét előre kitervelten követte el, ezért 11 év, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyészség súlyosításért, a vádlott és a védő pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést, ezért az ítélet nem jogerős.