Kiderült, honnan érkezik az ország karácsonyfája

2023.11.08. 16:42
A Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúszoboszlóról érkezik idén az ország karácsonyfája. A 24,5 méter magas, több tonnás fenyőt még 1983-ban ültették el, és az ünnepi időszakban díszíti majd a Kossuth teret.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megtörtént a Kossuth téren felállítandó Ország Karácsonyfájának kiválasztása – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája.

Mint írták, a felajánlások már év elejétől folyamatosan érkeztek az ország minden tájáról. A beérkezett fényképek alapján idén 17 fenyőfát a helyszínen is megvizsgáltak és alapos mérlegelés után döntöttek az Ország Karácsonyfáját megtestesítő fenyőfa Kossuth téri felállításáról.

Kiemelték, hogy a kiválasztáskor a megfelelő nagyság és arányos forma, a kellően dús lombozat mellett a szakembereknek olyan technikai szempontokat is figyelembe kellett venniük, mint a megközelíthetőség, az elektromos vezetékek közelsége, az emelődaru és a szállítójármű helyigénye, valamint az utaztatás viszontagságainak – kivágás, emelés, rögzítés – elviselése.

Mindezen tényezők együttes mérlegelésével idén a választás egy hajdúszoboszlói fenyőfára esett, amelyet 1983-ban ültetett tulajdonosa, és az eltelt negyven esztendő alatt hozzávetőleg 24,5 méteresre nőtt, törzsátmérője 80 cm, súlya pedig több mint 5 tonna.

Az ország karácsonyfája tavaly egy 18 méter magas ezüstfenyő volt, amely a Heves vármegyei Apcról érkezett. A Budapestre szállításban pedig a honvédség és a rendőrség munkatársai is részt vettek.