Ámulhatnak a budapestiek, decemberben jön a falakra szerelt csengettyűs függöny

2023.11.10. 17:46
Idén már lesz pénz Budapest év végi díszítő világítására, melyet döntő részben a főváros pesti oldalán sétálók élvezhetnek. A jövő hónaptól felragyognak a csengettyűk, hópihék és fénykúpok.

Szeptember végén (az alapszerződés megkötését követően) már harmadszorra módosított a főváros a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-vel kötött, a 2023-as évre vonatkozó közszolgáltatási szerződésén. Ennek fényében idén összesen 11,6 milliárddal gazdálkodhat a cég.  

A Fővárosi Közgyűlés először 2022. december 14-én döntött a BDK 2023-as közszolgáltatási szerződéséről, amiben akkor még csak 9,22 milliárd forint szerződéses összeg szerepelt. Az összegnek azonban csak egy kisebb részét költik világítási feladatra, azaz 

  • közvilágításra (közterületek, utcák, terek, stb.)
  • díszkivilágításra (pl. Citadella, budapesti Duna-hidak)
  • és a karácsonyi díszítő világításra.

Az üzleti tervben szereplő számok szerint mindez valamivel több mint 5,7 milliárd forintba kerül. Ebből a karácsonyi díszítő világítás értéke mindössze bruttó 54 millió forintot tesz ki. 

Felragyogó csengettyűk, hópihék

Az év végi díszítő fényekre a BDK már el is készítette a terveit. E szerint december 3-tól jövő év január 6-ig minden nap alkonyattól reggelig, a közvilágítással egyidejűleg fénylenek majd ezek Pesten és két budai helyszínen.

A díszítő fények: 

  • a Váci utca Vörösmarty tér és Fővám tér közötti szakaszán,
  • a környező kis utcákban (Kristóf tér, Türr I. u.; Váci u. és Aranykéz u. között, Régiposta u., az Aranykéz u. és a Petőfi S. u. között, Párizsi u., Haris köz, Kígyó u.),
  • az Erzsébet téren (József A. és Bajcsy Zs. út, Deák Ferenc tér, buszpályaudvar épülete által határolt terület),
  • a Deák Ferenc utcán,
  • a Városháza parkban,
  • az Andrássy úton a Hősök teréig,
  • a Nagymező utcában (Andrássy út – Mozsár u. között),
  • a Liszt Ferenc téren (Andrássy út – Király u. között),
  • az I. kerületi Batthyány téren,
  • és a Clark Ádám téren

ragyognak majd fel. 

Karácsony Gergely a Partizánnak adott interjújában úgy fogalmazott, amikor a tavalyi díszkivilágításról kellett döntést hozni, akkor az áram ötször annyiba került, mint most, ezért nem is volt. Idén lesz,

nagyon környezetbarát, és nem csilivili. Nem tekintjük a fákat villanyoszlopnak, szerintem ez egy fontos hozzáállás a városvezetői kérdésekben, de az alapvető ok az, hogy az energiaárak most közelebb vannak a normalitáshoz.

Nem lesz csilivili

A BDK pontosította is, hogy mit értenek ez alatt. A Váci utca Vörösmarty tér és Fővám tér közötti szakaszán a már megszokott épületek közötti átfeszítéseken elhelyezett üstököspárok világítanak majd, a mellékutcákban pedig a falakra szerelt csengettyűs függönymotívumok lesznek láthatóak. A díszítő elemek között egyedi gyártású, háromdimenziós díszek – különböző méretű gömbök, szívecskék és harangok  – is felkerülnek.

ilyenek díszítik majd a Városháza tér hatalmas fáit, amelyek Európa nagyvárosaiban is különlegességnek számítanak.

főpolgármester fákat illető mondatát a BDK ügyvezetője annyiban pontosította, hogy a tervezésnél fontos szempont volt a környezetvédelem is, ennek érdekében a fák törzsére és ágaira tekert füzérek helyett kis súlyú függesztett díszeket alkalmaznak majd, melyek kevésbé terhelik a fákat. (A fafonatból készült, alumíniumvázas könnyített díszeket, puha szövésű zsinórral erősítik a fák ágaihoz.)

Az Andrássy úton viszont egyáltalán nem lesznek már a fákon füzérek, a teljes útvonalon a korábban csak a belső szakaszon látható hópehelymotívumok kerülnek fel a külön erre a célra létesített átfeszítésekre, az oszlopokat pedig látványos fénykúpok díszítik majd.