Ez a kérdés már biztosan szerepelni fog a nemzeti konzultációban

2023.11.10. 14:52
A nemzeti konzultációban a magyarok lehetőséget kapnak arra, hogy minden, Magyarországot érintő, politikailag vitás kérdésben kifejezzék álláspontjukat; így van ez az ukrán gabona ügyében is – mondta az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában pénteken a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese.

Zsigó Róbert felidézte, hogy az orosz–ukrán háború kitörése után Ukrajnának a nyugati szomszédjai lehetőséget adtak arra, hogy az ukrán gabona eljuthasson a világ szegényebb régióiba.

Ahelyett azonban, hogy ez történt volna, a génmódosított és az Európai Unióból kitiltott vegyszerekkel kezelt ukrán gabona a kelet-európai országok piacait árasztotta el, ezzel gazdasági és egészségügyi problémákat okozva.

Brüsszel persze ebben a kérdésben sem kérte ki az európai állampolgárok véleményét, sőt, a mai napig ragaszkodik hozzá, hogy folytatódjon ez az európai élelmezésre és mezőgazdaságra veszélyes folyamat

– tette hozzá a képviselő.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP-kormány azonban kikéri a magyarok véleményét ebben a vitás kérdésben. Arra kérnek mindenkit, éljen a lehetőséggel, és mondja el a véleményét az ukrán gabona ügyében.

A kormány célja az „egység megteremtése és fenntartása”

Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én, a Kossuth rádióban jelentette be, hogy új nemzeti konzultáció indul. A kormány 2010 óta rendszeresen alkalmazza ezt az eszközt. A miniszterelnök mai, november 10-i interjújában is beszélt a nemzeti konzultációról, leszögezve, hogy a kormány célja ezzel a az egység megteremtése és fenntartása.

Korábban elemzőket is kérdeztünk, milyen céljai és következményei lehetnek a nemzeti konzultációnak, erről bővebben ide kattintva olvashat.