Régi fotók alapján rekonstruálták a Pénzügyminisztérium tetőszerkezetét

2023.11.11. 11:42
Varga Mihály pénzügyminiszter újabb videót osztott meg közösségi oldalán a Pénzügyminisztérium helyreállításáról. A tárcavezető ezúttal az épület különleges tetőszerkezetének rekonstruálását mutatta be.

Mint írtuk, videósorozatban mutatja be Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium helyreállításának lépéseit. A Magyar Királyi Pénzügyminisztérium 1904-ben készült el Fellner Sándor tervei alapján. A II. világháború után több bombatámadás érte, majd átépítették, azonban az évek során állapota leromlott.

Voltak olyan acélgerendák, amelyek korroziója életveszélyes mértékű volt, a falakon megjelent a penész. 

A 120 éves műemléki épület a helyreállítással megmenekült a pusztulástól, így visszakapja méltó, eredeti állapotát és funkcióját.

A harmadik részből kiderült, hogy Fellner Sándor a neogótikus épületét igyekezett a várban meglévő struktúrához igazítani, így a szomszédos Mátyás-templomhoz való illeszkedés azt diktálta, hogy színes mintákkal díszítsék az épület tetőfelületeit. 

Összesen kilenc minta készült, amelynek megtervezése igencsak összetett folyamat volt. 

A tetőszerkezet színes mintázatát egyrészt megmaradt tetőcserép-maradványokkal, valamint fekete-fehér fotók alapján rekonstruálták a szakemberek. 

A Pénzügyminisztérium tetőzete nem csak a díszes cserépfedés miatt különleges, a rekonstruált épület egyik ékessége lesz, emellett fontos szerepe van a Szentháromság tér építészeti egységének helyreállításában – hangsúlyozták a videósorozat 3. részében.

Mivel a helyreállított épület visszakapja eredeti funkcióját, jövőre – vélhetően már a nyáron – ideköltözik a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ. A rekonstrukció az értékek őrzése és újrateremtése jegyében zajlik, a Pénzügyminisztérium történelme a modern korba érkezik.