Donáth Anna nekiment Gyurcsány Ferencéknek, megváltoztatná az ellenzéket

PAP 3643
2023.11.12. 11:20
„Igaz beszéd, igaz ország” címmel mondott beszédet a Momentum küldöttgyűlésén Donáth Anna. A párt európai parlamenti listavezetője, képviselője a 2022-es összefogást kínos osztálytalálkozóhoz hasonlította, majd hadat üzent Gyurcsány Ferencnek és a Demokratikus Koalíciónak, valamint kijelentette: új politikai kultúrára van szükség.

Donáth Anna azzal kezdte beszédét, hosszú utat tettek meg addig, hogy most itt legyenek 195 küldöttel. Sokkal kisebb baráti társasággal indultak, de valami nem változott: „Nem távolodtunk el a kezdeti értékeinktől és céljainktól.” A Momentum közösségét erősebbnek tartja, mint valaha. Felidézte, hogy a NOlimpia-kampány előtt egy pincében, egy asztalnál ülve vitáztak azon, hogy mi köti össze őket, ezek az értékek a politikai cselekvésük alapjai ma is.

Hűek maradtunk a céljainkhoz. Azt mondtuk, hogy az országnak új politikai generációra van szüksége, ami új politikai kultúrát fog megvalósítani

– húzta alá az EP-képviselő.

Donáth Anna hónapok óta járja az országot, sok emberrel beszélgetett, ezt azért tartja fontosnak, mert a választókkal való találkozás adja meg gyakorlati értelemben azt, amiről beszélnek. Egy történet megragadt benne: Egerben gyűjtötték az aláírásokat az elkerülőúttal kapcsolatban, ott találkozott egy nyugdíjas pedagógussal, aki többek között arról beszélt neki, hogy bár a Momentumban látja a jövőt, de hiányérzete van, mert arra a kérdésre még nem kapott választ, hogy hogyan lesz kormányváltás.

„Rengeteget beszélünk erről mi is. Muszáj napról napra megmutatni, hogy mire vagyunk képesek, és mennyire komolyan vesszük az ország dolgait, de az igazi kérdés, amire a választ kell keresnünk: hogyan lesz kormányváltás?” – tette fel a kérdést Donáth Anna.

Lesznek még helyi ügyek, de ez nem elég. A valódi változáshoz kormányváltásra van szükség. Ennek három feltétele van: kell a kormánnyal elégedetlen többség, egy kormányzóképes ellenzék, és ami a legfontosabb: hitelesség

– fogalmazott az EP-képviselő.

Az összefogás, mint egy kínos osztálytalálkozó

Donáth Anna szerint az első feltétel adott, a felmérések alapján jelenleg többségben vannak a változást akarók. 2022-ben nem szavaztak elegen a kormányváltásra, „mert nem látták az ehhez szükséges második feltételt, a kormányzóképes ellenzéket”.

Az összefogás, amit 2022-ben az ellenzék megvalósított, inkább hasonlított egy kínos osztálytalálkozóhoz. Mindenki kiáll mosolyogni a csoportképre, meg van egy-két közös emlék, ami összeköt bennünket, de más nem nagyon

– vélekedett Donáth Anna.

A kormányzóképesség minimumfeltételei közé sorolta a világos programot, víziót, szakpolitikai csomagot. Szükség van felkészült politikusokra is, akik ezt a tervet át tudják adni a választóknak, és helyi szinten is el tudják helyezni. Szükség van szakértői holdudvarra, valamint országos hálózatra, beágyazott, helyi szervezetekre, „nem lehet mindent felülről kitalálni, kell, hogy ott legyenek helyben politikusok, aktivisták, szervezetek, közösségek”.

Donáth Anna úgy látja, ma a magyar ellenzéki oldalon két párt van, akmely ezeket a minimumfeltételeket már letette az asztalra. A Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom.

A Fidesz és a DK miatt nincs kormányváltás

Az EP-képviselő azzal folytatta, nem véletlenül nem látták 2022-ben kormányzóképesnek az ellenzéket, pedig volt közös program, felkészült politikusok, lefedték az egész országot, de hiányzott a hitelesség, „a hitelességünk azon áll, hogy elhiszik-e rólunk, hogy mi tényleg jobban csinálnánk, mint azok, akik visszaélnek a hatalommal. A magyar választók hozzászoktak ahhoz, hogy a politikusok hazudnak, hülyének nézik őket, kialakult az a kép, hogy csak a saját zsebüket akarják megtömni, a pénz és a hatalom megtartásáért bármire képesek. Ez az a bizalmatlanság, amiért az ellenzék nem tudja elvinni az urnákhoz a választókat, ezért nincs kormányváltás”.

Nincs hitele ma a magyar ellenzéknek. Azért nincs hitele, mert a választók nem hiszik el az ellenzék egészéről, hogy jobbak lennének, mint a Fidesz. Nem hiszik el, hogy az ellenzék hatalomra kerülve nem hazudna, és hárítaná a felelősséget, nem viselkedne úgy, mint a Fidesz. Ennek két oka van: az egyik maga a Fidesz, 13 éve számolatlanul költik a pénzt az ellenzék lejáratására. A másik ok: a Demokratikus Koalíció és annak elnöke. A Fidesznek nem kell mást csinálna, mint amit csinálnak: elkezdeni gyurcsányozni

– mutatott rá Donáth Anna, hozzátéve: a jelenlegi miniszterelnököt joggal kritizálhatják, hogy a világgazdasági konjunktúrában gyenge teljesítményt nyújtott, hogy hazudott a gazdaság valós állapotáról, „de mennyire hiteles ettől az ellenzéktől ez a kritika, ha ugyanezeket el tudjuk mondani a Demokratikus Koalíció elnökéről is? A Fidesz kíméletlenül ki is használja ezt, egyetlen név végtelen ismétlésével újra és újra emlékeztet mindenkit erre”.

Az EP-képviselő a legszomorúbbnak azt tartja, hogy a DK-nak lehetősége lett volna felelősséget vállalni a múltért, de nemcsak korábbi hibákért nem vállalnak felelősséget, hanem újra és újra elkövetik ugyanazt, „hazugsággal kampányolnak, a kritikára fittyet hányva tévedhetetlennek hirdetik magukat, ez a hazugság kultúrája, ez segíti a Fidesz hatalomban maradását. Ez az, ami ellen mi, momentumosok megalakultunk”.

Alakulásukkor a legelső az volt, amit kimondtak, hogy elegük van a magát újratermelő hazug politikai kultúrából, aminek nincs alternatívája, „a NOlimpia sikere után senki nem volt érdekelt abban, hogy egy új, alulról szerveződő közösség kiálljon a jövőjéért”. Kimondták azt is akkor, ahhoz hogy kormányváltás legyen, meg kell változtatniuk az ellenzéket, leszámolni a múlt árnyaival, a hazugsággal.

„A Momentum az utolsó mohikán”

A 2018-as kétharmad leforrázta őket, utána mindenki azt kérte, hogy tegyék félre az ellentéteket, fogjanak össze, és váltsanak kormányt. Eredeti céljaikat háttérbe tolták, hajlandóak voltak belemenni az együttműködésbe annak érdekében, hogy „eltakarodjon ez a hazug, gyűlöletkeltő kormány”. 2022 viszont még kiábrándítóbb vereséget hozott, de nem az együttműködés a zsákutca, „az a zsákutca, hogy ezzel a politikai kultúrával, csak azért mert összeáll az ellenzék, képesek leszünk változtatni Magyarországon”.

Donáth Anna szerint új politikai kultúrára van szükség, ami visszaállítja a választók bizalmát. Ezt már nem hitkérdésnek, hanem ténykérdésnek tartja, „addig nem lesz kormányváltás, amíg nem állítjuk vissza az ellenzék hitelességét, és addig nem tudjuk visszaállítani, amíg nem tudjuk az igazság kultúrája nevében új alapra helyezni az együttműködést”.

Sokat vitáztak arról, hogy szabad-e beleállni olyan kérdésekbe, amelyekről a többség azt gondolja, hogy nincs igazuk. Ők nem azt mondják a választóknak, amit hallani akarnak, hanem amiben hisznek, ez a nehezebb, de hitelesebb út. Abban sincs vita köztük, hogy felelősséget vállalnak a tetteikért, mert elegük volt abból, hogy következmények nélküli országban élnek.

Nem akarjuk tovább a tévedhetetlenség illúzióját fenntartani. Hibázunk mi is. Az ember akkor is vállaljon felelősséget, ha nem szándékosan csinál valamit. Egy jó politikus felelősséget vállal, és tanul a hibáiból. Meghalljuk a kritikát, beépítjük a kritikát.

Donáth Anna büszke arra, hogy a Momentumban van helye a vitának, mert az a döntés lesz jó döntés, ami az egész közösséget maga mögé tudja állítani. Az igazmondásban, a felelősségvállalásban és a kritika meghallgatásában hisznek, ez a Momentum politikai kultúrája, „ebben vagyunk mások, mint az összes többi párt”.

„Nem a különböző ideológiák tesznek azzá, amik vagyunk. Mindig sokszínűek voltunk, nálunk otthonra lelt a liberálistól a szociáldemokratán át a konzervatívig mindenki. Az igazság politikai kultúrája sokkal erősebben köt össze minket, mint bármilyen címke” – hangsúlyozta a párt volt elnöke. Donáth Anna szerint az is összeköti őket, hogy a közösségük kiveti magából azt, aki hazudik. A Momentumot ebben tartja különlegesnek, ebben tartja jobbnak. Ha körbenéz, azt látja, hogy ezzel egyedül maradtak.

A Demokratikus Koalíció aktív szerepet vállalt a Jobbik ledarálásban, a szocialisták választóinak elszívásában, az LMP-t a a DK KDNP-jeként emlegetik, Budapesten Karácsony Gergelyt sarokba szorították. Egyedül mi maradtunk, a Momentum az utolsó mohikán. Ha mi nem állunk bele az igazság kultúrájának képviseletébe, akkor generációk tapasztalják meg, milyen a NER-ben élni

– üzent újra a DK-nak Donáth Anna.

A Momentum küldetésének az igazság kultúráján alapuló ellenzék létrehozását tartja. „Hogy lesz így kormányváltás?” – tette fel a kérdést a politikus, majd kifejtette: az EP és önkormányzati választásnál messzebb tekintenek, kormányváltásban gondolkodnak. Tudják, hogy csak az a fa hozhat gyümölcsöt évek múlva, amelyet most ültetnek el.

Donáth Anna azt is világossá tette,

nem az a célunk, hogy szétverjük az ellenzéki együttműködést. A Momentum olyan ellenzék felépítésén dolgozik, amely az igazságon és a felelősségvállaláson alapszik. Egy olyan ellenzéket kell építenünk, ami önmagában hiteles, mert csak így tud kormányt váltani.

A Momentumnak az a célja, hogy 2024-ben az önkormányzati választásokon minden településen és minden budapesti kerületben egy jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével. Készek és nyitottak helyben az együttműködésre, „sehol nem múlhat rajtunk a sikeres választás”. Mindenhol azt a jelöltet támogatják, aki a helyiek szemében hiteles, esélye van nyerni, és személye nem mond ellent az igazság kultúrájának. Ha ebben nem tudnak megegyezni a pártokkal, akkor előválasztást kérnek.

Leszögezte azt is, nem válnak cinkossá abban, hogy az ellenzék olyan közös jelölteket állítson, akik nem felelnek meg az igazság kultúrájának. Az önkormányzati választáson az a céljuk, hogy megőrizzék és növeljék a szabad városok számát.

Donáth Anna a kormányváltásról elmondta, 2026-ig több feladat megoldása vár rájuk. Az igazság kultúrájának megteremtése rajtuk múlik, csak egy hiteles ellenzék képes bevonzani minden kormányváltást akarót. Azokhoz a szavazókhoz szólnak, akik nem akarnak egy, a DK által gúzsba kötött ellenzékre szavazni, azokhoz, akik hiteles ellenzéket akarnak.

Túl sok párt van

Donáth Anna a kormányváltás további feltételeként említette a letisztultabb ellenzéki térfelet.

Nem politikusokból van sok az ellenzéki oldalon, hanem a pártokból. Sok, önmaga túléléséért küzdő pártszervezetre nincs szükség. Előttünk áll az EP-választás, az egyetlen olyan választás, amit nem mérgezett meg, és nem manipulálhat a kormány, a választási törvény. Az EP-választás eredményét használhatjuk arra, hogy kiderüljön, mely pártoknak van valódi társadalmi támogatottsága, kiknek az ajánlatát hallja meg az ellenzéki választó. Nem mi fogjuk eldönteni, hogy kire van szükség, de ragaszkodjunk ahhoz, hogy azoknak a választóknak a nevében is beszéljünk, akiket mások még nem hallottak meg. Ők egyértelműen ki tudják mondani, kiknek az ajánlatára, az együttműködésére van szükség Magyarországon

– emelte ki Donáth Anna.

Az EP-listavezető szerint meg kell mutatniuk, hogy a Momentum az a párt, amely nem nézi hülyének a választókat, igazat beszélnek, és vállalják a felelősséget a tetteikért.

(Borítókép: Donáth Anna. Fotó: Papajcsik Péter / Index)