Újabb vármegyében kezdett el terjedni a madárinfluenza

2023.11.14. 18:33
Már Csongrád-Csanád vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Az illetékes hatóságok intézkedtek az érintett állományok felszámolásával kapcsolatban, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték – közölte kedden honlapján a Nébih.

Mint írták, a Csongrád-Csanád vármegyében található Szentesen a mintegy hatezer állatot számláló tenyészliba-állományban is megjelentek a „klasszikus” jelek. Lehetséges madárinfluenza-fertőzésre utalt a megemelkedett elhullás, idegrendszeri tünetek megjelenése, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése. 

A Nébih laboratóriuma igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.

A hatóságok azonnal elkezdték a járványügyi nyomozást, és az állományt rövidesen felszámolják. A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, és – kockázatelemzés alapján – meghatározták a felügyeleti, megfigyelési körzetet.

A Nébih nemrég Szabolcs-Szatmár-BeregBács-Kiskun és Hajdú-Bihar vármegyében is azonosította a madárinfluenza jelenlétét.