David Pressman az Országos Bírói Tanács vezetőivel tárgyalt

2023.11.15. 09:50
Az Országos Bírói Tanács vezetőivel tárgyalt David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete kedden.

„Fontos beszélgetést folytattunk az Országos Bírói Tanács (OBT) vezetőivel a tanács függetlenségének előmozdítása érdekében végzett folyamatos munkájukról és a tanácsnak a magyar igazságszolgáltatási rendszerben betöltött kulcsfontosságú szerepéről” – írta David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a közösségi oldalán.

Mint megírtuk, a nagykövet tavaly év végén találkozott először az OBT két bírójával. Pressman a saját hivatalában fogadta Vasvári Csabát és Matusik Tamást, akikkel arról beszélgetett, hogy milyen szerepet tölt be a magyar igazságszolgáltatási rendszerben az OBT.

A találkozó híre nagy port kavart, és az eset után a kormánypárti médiában többen is a két bíró lemondását követelték. Néző László, a Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője véleménycikkben fogalmazta meg, hogy szerinte a magyar bírák ezzel a találkozóval kollaboráltak az amerikai nagykövettel.

Az OBT a cikkre közleményben reagált. Mint írták, a bírósági szervezetrendszer évek óta kapcsolatban áll a Budapestre akkreditált nagykövetekkel, és 2018. december 18-án például Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi elnöke, alkotmánybíró is találkozott az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével.

Akkor megállapodtak abban is, hogy „mindkét fél számára hasznos lenne, ha a jövőben közös képzéseken cserélnék ki […] tapasztalataikat és osztanák meg egymással a jó gyakorlatokat a magyar és amerikai igazságügyi szakemberek”.

A legfelsőbb magyar bíróság ezután közleményben cáfolta az OBT által leírtakat. Varga Zs. András, a Kúria elnöke azt írta, hogy nem támogatja a fenti, „megalapozatlan kinyilatkoztatásokat tartalmazó” OBT-állásfoglalás kiadását.