Elutasították a beadványt, mégsem indul eljárás Orbán Viktor ellen

2023.11.15. 16:05
A Demokratikus Koalíció vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktor ellen, mert az ellenzéki párt szerint a sajtóból kiderült, hogy a miniszterelnök már munkamegbeszélésekre is használja az édesapja nevén lévő, de valójában az általa és családja által használt hatvanpusztai kastélyt.

„Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága tegnap elutasította a DK Orbán Viktor elleni vagyonnyilatkozati eljárását, mivel a beadványunk szerintük feltételezéseken alapul, valamint a sajtóinformációkra épülő állítás nem lehet alapja vagyonnyilatkozati eljárás megindításának” – írja a DK

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktort és bűntársait csak a hatalom választja el a felelősségre vonástól. A DK szerint Orbán Viktor hiába íratja strómanokra sok százmilliárdos vagyonát, Magyarországon mindenki tudja, hogy a lopott vagyon valójában a miniszterelnöké

– tette hozzá Hegedűs Andrea az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. 

Hivatali visszaéléssel is vádolták a miniszterelnököt

„Az állam elleni bűncselekmény feljelentése elmulasztásának vétsége és más bűncselekmények miatt Gy. Németh Erzsébet és Ráczné Földi Judit által tett feljelentést, mivel a cselekmény nem bűncselekmény, elutasítom” – írta határozatában a Fővárosi főügyészség.

Gy. Németh Erzsébet és Ráczné Földi Judit a Demokratikus Koalíció politikusai, állam elleni bűncselekmény feljelentésének elmulasztása, valamint hivatali visszaélés gyanúja miatt a Nemzetközi Beruházási Bank (orosz kémbank néven híresült el - a szerk.) ügyében tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök ellen.

A két ellenzéki politikus szerint Magyarország érdekeinek elárulásával egyenértékű, hogy Orbán Viktor korábban engedélyezte az akkor még részben a kormánya kezében lévő orosz Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi működését. Az Orbán-kormány végül az ukrajnai háború kitörése után szakított a Nemzetközi Beruházási Bankkal.