L. Simon Lászlót váratlan ajándékkal búcsúztatták kollégái

2023.11.15. 06:13
Utoljára ment be főigazgatóként a Nemzeti Múzeumba hétfőn L. Simon László, akit egy héttel ezelőtt váltottak le az intézmény éléről. Az egykori vezetőtől egy különleges tortával búcsúztak el kollégái.

A menesztett főigazgatót vastapssal fogadták hétfőn a Nemzeti Múzeumban. L. Simon László az utolsó állománygyűlésről egy fotót is megosztott közösségi oldalán. A Nemzeti Múzeum volt igazgatóját egy tortával búcsúztatták, amelyet egy megható üzenet is díszített. 

Sajnáljuk, hogy elmész. Hiányozni fog a közös munka, de leginkább Te fogsz hiányozni

– írták L. Simon László tortájára a kollégái.

Csák János alkalmatlannak nevezte L. Simon Lászlót

L. Simon Lászlót november elején bocsátották el a Magyar Nemzeti Múzeum éléről. Mint ismert, Csák János kulturális és innovációs miniszter „alkalmatlannak” nevezte L. Simon Lászlót, mivel „nem tudta betartatni a törvényeket”. Az elbocsátás híre azóta a hazai és a nemzetközi sajtót is bejárta.

A jogkövetés elmulasztására Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője mutatott rá még október végén. A politikus amiatt kérte Csák Jánost törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatására, mivel a múzeumban a november 5-ig megtekinthető World Press Photo kiállítás több LMBTQ-témájú fotót is bemutatott.

A programra a 18 év alattiakat is beengedték, amit a tavalyelőtt elfogadottt gyermekvédelmi törvény tilt. 

A politikus közösségi oldalán reagálva úgy fogalmazott, hogy a döntést tudomásul vette, de nem tudja elfogadni. L. Simon László szerint „a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg”. L. Simon László helyére azóta a korábbi főigazgató-helyettest, Hammerstein Juditot nevezték ki: ő tölti be az intézményvezetői pozíciót mint megbízott főigazgató.

Időközben kiderült, hogy a Néprajzi Múzeumban is lekordonoztak egy melegeket ábrázoló fotósorozatot, és jelezték, hogy a 18 éven aluliak nem léphetnek be.