A népegészségügyi termékadóval javítana a kormány a magyarok egészségügyi állapotán

2023.11.15. 14:33
Azok a cégek, akiknek kötelező befizetniük a népegészségügyi termékadót, befizetéseik 10 százalékát felajánlhatják az egészséges és az aktív életmódot elősegítő programokra, amelyeket egészségügyi szakemberek segítségével dolgoz ki a kormány.

A népegészségügyi termékadóra (neta) kötelezett cégek a befizetéseik 10 százalékát az aktív életmódot és a napi testmozgást elősegítő programokra és fejlesztésekre ajánlhatják fel – közölte Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára. 

Az államtitkár arról beszélt egy budapesti sajtótájékoztatón, az idei költségvetésben 85 milliárd forint neta-bevétellel számol a kormány, így

összejöhet akár 8,5 milliárd forint is az aktív Magyarország programjaira.

Azért, hogy a cégek biztosan felajánlják az összeget, megalapították a Netabölcsek Tanácsát, amely egy egészségügyi és más szakemberekből álló csoport. A cégek és az érdeklődők tájékoztatására  pedig létrehozták a neta.aktivmagyarorszag.hu weboldalt. 

Felidézték, hogy a magyar lakosság nemzetközi összehasonlításban keveset mozog, egészségi állapota rossz, magas a szív- és érrendszeri, a daganatos, mozgásszervi és a cukorbetegek aránya, a várható élettartam pedig 4,5 évvel marad el az unió átlagától.

Ezen pedig  átfogó programokkal, kampányokkal, összefogással lehet változtatni. 

Szabadulás a virtuális valóságból és fogyókúra

A tanács 15 program elindításáról döntött: ezek között vannak olyanok, amelyek azonnal indíthatók és vannak olyanok, amelyek a befolyó pénz arányában kezdhetők.

Óriási potenciál van abban, hogy az egészségügy és a szabadidősport képviselői közös programokat dolgoznak ki, erre eddig nemigen volt példa

– mondta Révész Máriusz. 

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, örömmel vette a felkérést a tanács társelnöki posztjára, mert véleménye szerint kevés energia jut a megelőzésre. 

A program fontos elemei lesznek a mozgás, a dietetika és a mentálhigiéné is.

A társelnök kiemelte a programok közül a „Mozgás receptre”, a „Mozdulj a netről a valóságba”, az „Út az egészséghez”, valamint a „16 tonna” programot,

ami egy országos fogyókúraprogram ezer elhízott ember számára.