A főispánnak kell beavatkoznia, hogy ne menjen csődbe Balmazújváros

2023.11.16. 08:55
Régóta tart a bizonytalanság Balmazújvárosban, az egész város bajban van, rengeteg dolgozó nem kapta meg a fizetését az elmúlt hónapban. A polgármester szerint ennek négy fideszes és két független képviselő az oka. Most a Kúria döntése szerint a főispánnak kell beavatkoznia.

Mint arról korábban beszámoltunk, több száz városi dolgozó bére került veszélybe Balmazújvárosban, ugyanis a képviselő-testület hónapok óta nem tudja elfogadni a tavalyi költségvetés módosítását és a zárszámadást. 

A szavazást négy fideszes és két független képviselő akadályozza, mivel szerintük ahhoz nem áll rendelkezésre elegendő információ. Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere emiatt nemrég egy levelet tett közzé a Facebookon arról, hogy több száz dolgozója októberi bérét nem tudta kifizetni a város.

Emiatt a főispánnak kell módosítania Balmazújváros költségvetését a Kúria Önkormányzati Tanácsának rendelete szerint, mert a város a képviselő-testületen belüli ellentétek miatt erre képtelen volt. 

Hegedüs Péter szerint az önkormányzatnak körülbelül 600 millió forintja van visszatartva, és emellé van 300 millió forintnyi kifizetnivalójuk. 

Olyan érzésem támadt, mintha Néró felgyújtotta volna Balmazújvárost

– utalt a polgármester a zárszámadás elfogadását blokkoló képviselőkre, akik véleménye szerint „külső nyomásra” cselekednek.

A Hajdú-Bihar vármegyei kormányhivatal a Kúriához fordult, amely egyszer már felhívta a képviselő-testületet, hogy jogalkotási kötelezettségének 2023. október 20. napjáig tegyen eleget, de továbbra is döntésképtelen maradt a testület – számolt be a hvg.hu.