Orbán Viktor elárulta, melyik európai államot tartja Magyarország egyik legfontosabb szövetségesének

2023.11.16. 15:11
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban tárgyalt Lorenzo Fontanával, az olasz Képviselőház elnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő szerint

Olaszország hazánk egyik legfontosabb szövetségese. Együttműködésünket a kétoldalú kapcsolatok terén, az Európai Unióban valamint a NATO-ban is kulcsfontosságúnak tartjuk. Országainkat a földrajzi közelség, a történelmi gyökerek valamint az ideológiai és társadalmi kérdésekben vallott azonos nézetek kötik össze.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy gazdasági kapcsolataink is látványosan bővülnek: Olaszország 2022-ben Magyarország 5. legjelentősebb kereskedelmi partnere volt.

Aggodalommal figyeljük az Olaszországra nehezedő illegális migrációs nyomást  jelentette ki Orbán Viktor, kiemelve: Magyarország a balkáni útvonallal kapcsolatban szintén érzékeli a helyzet súlyosbodását.

Mindkét ország elkötelezett az illegális migráció megállítása mellett az EU külső határainak megerősítése és a hatékonyabb visszatérési politikák kialakítása révén – hangzott el a találkozón.

Az olasz képviselőház elnökével Novák Katalin köztársasági elnök is tárgyalt.