Társadalmi egyeztetésre bocsátották a januári nyugdíjemelés tervezetét

2023.11.16. 14:46
A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a januári nyugdíjemelésről szóló rendelet tervezetét. A véleményeket 2023. november 24-ig várják.

A kormány honlapján megjelent a januári nyugdíjemelésről szóló rendelet tervezete, amit a Pénzügyminisztérium társadalmi egyeztetésre is bocsátott. Az észrevételeket november 24-ig várják.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint minden év januárjában a költségvetési törvényben meghatározott, a várható fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékű emelést kell kapniuk a nyugellátásban vagy más, jogszabályban meghatározott ellátásokban részesülőknek.

A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 60. §-a szerint a 2024 januárjában esedékes nyugdíjemelés meghatározásánál 6 százalékos fogyasztói árnövekedést kell figyelembe venni.

A tervezet ennek megfelelően szabályozza a nyugellátások és az azokkal azonos módon emelendő más ellátások emelését. A hatásvizsgálati lap szerint az emelés előnyös lesz a nyugellátásban és azzal azonos módon emelendő más ellátásban részesülők – nagyjából 2,445 millió fő – számára.