Új plakátkampányt indít a kormány, fontos dologra hívnák fel a figyelmet vele

2023.11.16. 18:20 Módosítva: 2023.11.16. 20:29

Online térben is egyre több zaklatás éri a diákokat, ezért a kormány plakátkampányt indít, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre

Összesen 4500 köznevelési intézménybe kerülnek ki a figyelemfelhívó plakátok

– írja a kormány a Facebookon.

A plakátokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolgálata, az Internet Hotline és a Belügyminisztérium (BM) Integrált Jogvédelmi Szolgálata közösen dolgozta ki – olvasható az Integrált Jogvédelmi Szolgálat oldalán, amit a 24.hu vett észre.

 A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! 

– ezek az oldal szerint a kampány legfontosabb üzenetei.

Mint írják, a plakátok nyolc pontban hívják fel a figyelmet az online visszaélés alapjául szolgáló helyzetekre. A gyermekekben többek között ezeket erősítenék:

  • senki nem bánthatja őket,
  • senki nem közösítheti ki őket,
  • illetve senki nem kérhet tőlük olyat, amit nem akarnak megtenni.

A szervezetek bíznak abban, hogy az üzenetek beépülnek a gyermekek mindennapjaiba, és később, ha tényleg baj van, megoldást tudnak találni a problémájukra az IH és az IJSZ munkatársainak segítségével.

Sümegen történt tragédia nemrég

Múlt héten egy 16 éves sümegi fiú nagy valószínűséggel szándékosan a vonat elé feküdhetett, miután egy éve társai fizikálisan és verbálisan is zaklatták.

A rendőrségi nyomozás és a belső vizsgálat jelenleg is zajlik a tapolcai középiskolában, ahova Pisti járt. A környékről kerültek elő azok a felvételek, amelyek azt mutatták, hogyan bántalmazzák a 16 éves fiút a társai.

Az iskola igazgatója szerint nem bűnbakot, hanem felelősöket kell keresi, de hogy kik azok, azt a nyomozás lezártáig nem lehet megállapítani. Hangsúlyozta, hogy amint eljutottak hozzájuk a felvételek, azonnal megtették a szükséges intézkedéseket.

A videókon szereplő támadókat elérte a közösségi média népharagja, azóta is halálos fenyegetéseket kapnak, ezért iskolába sem járhatnak.

A napokban mentálhigiénés szakemberekkel egyfajta érzékenyítés kezdődött az intézményben, amely megrendülten áll az eset előtt. Milyen felelősség terheli a fiatalokat, és vajon milyen lelki folyamatokon megy át egy áldozat, mire meghozza ezt a szörnyű döntést? Pszichológus segítségét kértük a témában.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.