Napok múlva derül csak ki, kifolyt-e veszélyes anyag a sérült Samsung-szennyvízcsőből

2023.11.16. 16:56
Mint arról írtunk, szerda kora este Vác külterületén, Václigeten beszakadt a földút egy teherautó alatt.

Az illetékes katasztrófavédelmi részleg értesítette a város vezetését, amely nem sokkal később közleményt tett közzé a vac.hu-n. Az első vizsgálat megállapította, hogy az út alatt megsérült vízvezeték a gödi Samsung gyárból a váci DMRV tisztítótelepére szállított szennyvízhálózat része, tehát nem az ivóvízhálózathoz tartozik.

A kiérkező egységek felmérték a helyzetet, tájékoztatták a lakosságot, és arra kérték a környéken élőket, hogy a további mintavételek kiértékeléséig ne fogyasszanak az ívóvízből. Épület és emberélet nem került veszélybe, de szükséges lesz majd további értékek meghatározása, az esetleges talajszennyezés felmérésére.

A történtekről és az emiatt szükséges teendőkről a helyszínen még szerda este tájékoztatta az érintett polgárokat Matkovich Ilona polgármester, valamint Kiss Zsolt alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője.

Az önkormányzat a szakértőkkel egyeztetve kéri, hogy amíg meg nem kapják a további vizsgáltok méréseredményeit, addig azok a václigetiek, akik fúrt kutakból nyernek ivóvizet, ne fogyasszanak a vízből.  

Lépett a váci önkormányzat

Frissített honlapjuk szerint még előző este megérkezett a csőtörés helyszínére a Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztályának a laboratóriumából két munkatárs. Ők vízmintát vettek,

azonban ennek csak legkorábban 4-5 nap múlva lesz eredménye.

A váci önkormányzat azt ígérte, hogy csütörtökön felveszi a kapcsolatot a kormányhivatal munkatársaival, majd tájékoztatni fogja a václigetieket a kialakult helyzetről, az esetleges új információkról és a további teendőkről.

Üzent a katasztrófavédelem is

Még szerda este megjelent cikkünkkel egy időben tettünk fel kérdéseket a szervezetnek, amely választ nekünk nem küldött, de honlapjukon egy rövid közlemény volt olvasható, ezt most változtatás nélkül közöljük:

Szerdán kora este Vácott, a Gőzös utcában egy teherautó alatt beszakadt a földút, amely alatt egy 300 milliméteres szennyvízcső eltört, abból tisztított technológiai szennyvíz szivárgott. A teherautót a tűzoltók kiérkezése előtt elvontatták. A szakemberek megszüntették a szivárgást, a kiáramlott szennyvíz természetes vizet nem érintett. A katasztrófavédelmi mobil labor a kiáramlás helyszínén és egy közeli fúrt kútból mintát vett, veszélyes anyag nem volt kimutatható. Még ma este akkreditált mintavétel is történik, amelynek laboratóriumi vizsgálata néhány napot igényel.

A szöveg alapján az mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy  300 milliméteres szennyvízcső törése miatt miért kellett két rohamkocsival és több mint féltucat munkatárssal a helyszínre sietni.

Ha mondjuk ugyanez valamelyik hazai nagyvárosban történik, nem jellemző a katasztrófavédelem kivonulása, leginkább a helyi vízművek szakemberei dolgoznak az elhárításon és a helyreállításon. További kérdés, vajon tényleg elegendő volt-e mindössze egyetlen fúrt kútból a mintavétel ahhoz, hogy biztonsággal megállapítható legyen Václiget ezen – nem túl ritkásan lakott – részén, hogy ha veszélyes anyag nincs benne, akkor minden rendben – legalábbis a közlemény szerint.

Václiget és Sződliget ezen összeérő részén már évtizedek óta megoldatlan a vezetékes ivóvízellátás. Erre az elmúlt években az ellenzéki és a kormánypárti városvezetés is ígéretet tett Vácon a helybéliek kérésére, azonban mégsem valósult meg, így a mai napig fúrt kutakból nyerik a vizet az ott élők.

A kiadott tiltás miatt és a mérési eredmények megérkezéséig azonban most még azokból sem jutnak ivóvízhez.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.