Rekordközeli eredmény az ország legnagyobb élelmiszergyűjtésén

2023.11.20. 16:26
Rekordközeli eredménnyel zárult az ország legnagyobb élelmiszergyűjtése: 342 ezer kilogrammnyi felajánlás érkezett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi akcióján. Az ország 356 áruházban zajló háromnapos kampány minden percében 219 kiló adományt adtak össze a vásárlók.

A tavalyi visszaesés után ismét kimagasló eredménnyel zárult az Élelmiszerbank karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő akciója. 42 százalékkal több felajánlás érkezett idén, így sikerült megközelíteni a 2021-ben elért 348 ezer kilós rekordot is – közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétfőn.

Mint írták, a gyarapodásban az is közrejátszott, hogy idén a tavalyinál harminccal több áruházban fogadták az adományokat, és hogy a hagyományosan nagy mennyiségben érkező liszt és cukor felajánlását ebben az évben nem nehezítették ársapkák, valamint mennyiségi korlátok. A növekedés legfontosabb oka mégis egyértelműen a lakosság fokozódó adakozási kedve volt, közülük is a fiatalok és a nyugdíjas korosztály bizonyult leginkább szolidárisnak.

Tizennyolcadszor szerveztünk idén karácsonyi adománygyűjtő akciót, de a mai napig minden egyes alkalommal meghatódunk az emberek segítőkészségén. Azok is sokan támogatnak ilyenkor, akik láthatón maguk is segítségre szorulnának. Köszönjük az összefogást minden adományozónak, valamint a partnereinknek és önkénteseinknek is

– mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben. Főként idős emberek, nagycsaládosok, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjai, fogyatékkal élő emberek, hajléktalanok és az ország legelmaradottabb településein lakók részesülnek majd a 3-5 kilogrammos csomagokból.

Idén szokatlanul hamar kezdett nőni a segítségkérések száma

Az adománygyűjtés online felületeken tovább folytatódik. A Tesco Otthonról szolgáltatása egészen november 30-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. Honlapjukon néhány kattintással lehet 1000 és 5000 forint közötti adománycsomagokat vásárolni a nélkülöző családok részére.

Az Élelmiszerbank az év utolsó két hónapjában összesen 500 ezer adománycsomagot szeretne rászorulókhoz juttatni, amit elsősorban a kereskedőktől mentett, lejáratközeli és csomagolási hibás termékek összegyűjtésével tudnak biztosítani. A napi szintű élelmiszermentéshez is várják önkéntesek jelentkezését, valamint jó szándékú magánszemélyek és vállalatok támogatását.

Az Élelmiszerbanknál idén szokatlanul hamar, már jóval a fűtési szezon előtt meredeken nőni kezdett a segítségkérések száma. Ezek között különösen aggasztó a többgyermekes családok, az egyszülős háztartások és az idős emberek magas aránya. Mivel az Élelmiszerbank klasszikus civil szervezetként elsősorban önkéntes munkára és magánadományokra alapozva végzi a munkáját, az ő ellátásukhoz mindenki nagylelkűségére számítunk

– mondta Cseh Balázs.  • Hírek
  • Megtakarítás