A Mindszenty Alapítvány szerint Ungváry Krisztián új könyvének tartalma és hangvétele sem méltó a bíboroshoz

2023.11.21. 17:55
Ungváry Krisztián történész Mindszenty József egykori bíborosról szóló könyvét kritizálta a Mindszenty Alapítvány.

„A Mindszenty-mítosz” – ezzel a címmel jelent meg Ungváry Krisztián történész legújabb könyve. A kötetet kiadó Open Books oldalán elérhető leírás szerint „Ungváry Krisztián példák sorozatával bizonyítja, hogy Mindszenty működése nemcsak sok szempontból szerencsétlen, hanem súlyos, máig ható károkat is okozott a magyar egyháznak és a magyar társadalomnak.

Könyve Mindszenty emberi gyengeségeivel nem foglalkozik, és korántsem a teljesség igényével tárgyalja politikai hibáit – csak azokat a fontosnak ítélt kérdéseket vizsgálja, amelyek alkalmasak annak eldöntésére, hogy mennyire indokolt elhelyezni őt az állami emlékezetpolitika centrumában”.

„Ungváry részletesen megvizsgálja Mindszenty politikájának sarokköveit, antiszemitizmusának építőelemeit, nacionalizmusát, hagymázos álmait a homogén magyar nemzetállamról, és közelebbről is körüljárja azt a kérdést, hogy Mindszenty 1945 után ártott-e, vagy sem Magyarországnak” – tették hozzá.

Mindszenty Alapítvány: Tartalma és hangvétele nem méltó

A Magyar Kurír közzétette a Mindszenty Alapítvány november 21-én kiadott közleményét, ebben leszögezték, hogy a könyv fontosabb állításait „a Mindszenty-kutatás mérvadó történészeinek munkái nem támasztják alá”.

Kifejtették, hogy „a Magyarországi Mindszenty Alapítvány fontosnak tartja Mindszenty bíboros életművének tudományos vizsgálatát, sokrétűbb ismeretét és árnyalását, ugyanakkor a tiszteletben tartását is. Ezért szükségesnek tartjuk tájékoztatni a bíboros tisztelőit, hogy ez a kötet szerzőjének túlzó, egyoldalú vagy megalapozatlan vélekedéseit tükrözi, tartalma és hangvétele sajnos nem méltó a bíboros egyházi és nemzeti közösségeinkben élő emlékéhez”.