Betiltanák a kutyák, macskák és madarak értékesítését az állatvásárokon

2023.11.22. 06:05
Társadalmi egyeztetésre bocsátották azt a tervezetet, amely szerint egyes kedvtelésből tartott állatokat tilos lesz állatvásárokon értékesíteni. A módosítás a kutyák, a házi macskák és a madarak vadon befogott egyedeit érintené, valamint a saját tenyésztésből származó egyedeket, a házi szaporulatokat is.

A szaporítók elleni határozott fellépés mindig a zászlóshajón volt. A Büntető Törvénykönyv 2021 módosítása alapján 2022. január elsejétől akár öt év szabadságvesztést is kaphatnak az állatkínzást elkövető illegális szaporítók – ismertette a sajtóközleményben Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos.

A politikus korábban az Index kérdésére erősítette meg, hogy új koncepciót dolgoznak ki a haszonállatok védelme érdekében.

Ovádi Péter a közleményben kiemelte, hogy a mostani módosítást is a civil szervezetek kezdeményezték, majd a Nemzeti Állatvédelmi Tanács véleményének kikérését követően kezdődhetett meg a közös munka.

Az állatvásárokon tapasztalt állategészségügyi körülmények kifogásolhatók voltak, valamint az árusok rendszerint nem tartották be a jogszabályokban meghatározott feltételeket.

Ezek a viszonyok kedveztek a szaporítóknak is, hiszen törzskönyv nélküli állatok kerültek eladásra.

Hozzátették, hogy a módosítás után a továbbiakban kutyát, házi macskát és madarak vadon befogott egyedeit állatvásárokon – ideértve állatbörzét és állatárverést is – nem lehetne majd árulni. A társadalmi egyeztetés november 28-ig tart, az észrevételeket a megadott határidőig várják.