ATV: Karácsony visszalépése után is pénzt gyűjthetett az őt támogató mozgalom

2023.11.22. 16:07
Az MSZP két munkatársa is részt vett a 99 Mozgalom mikroadomány-gyűjtő ládáinak felbontásában, a pénzszámolásban és a jegyzőkönyvezésben. További kilenc jegyzőkönyvben is szerepelt a nevük és az aláírásuk, valamint az ATV információi szerint a Karácsony Gergely miniszterelnöki indulását támogató pénzgyűjtés még azt követően is folyhatott, hogy a főpolgármester már visszalépett a jelöltségtől.

Ahogy az Index beszámolt róla, házkutatást tartottak a NAV munkatársai Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának, Tordai Csabának az ügyvédi irodájában. A nyomozást a főpolgármesterhez köthető 99 Mozgalom mikroadományairól szóló jegyzőkönyvek meghamisításának gyanúja miatt indították el.

Az első láda felbontásakor közreműködött két MSZP-s munkatárs, akik alá is írták a hitelesítő dokumentumokat.

A nyomozás során viszont kiderült, hogy a nevük és az aláírásaik további kilenc jegyzőkönyvön is szerepel. Az Index megkeresésére az MSZP közölte: munkatársaikat ezzel kapcsolatban tanúként hallgatta meg a NAV, ahol elmondták: az első jegyzőkönyvet követő további kilenc okiratot nem ők írták alá, azoknál a ládabontásoknál jelen sem voltak.

Tordai Csaba ügyvédi karrierje is veszélybe kerülhet

A Magyar Nemzet megkereste a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, Havasi Dezsőt, hogy megtudja, hogyan érinti Tordai ügyvédi tevékenységét a nyomozás.

Havasi Dezső válaszában kiemelte, nyomon követik az eseményeket, azonban a Magyar Ügyvédi Kamarának a házkutatással és az eljárás jelenlegi szakaszával kapcsolatban nincs más tennivalója. 

TORDA CSABA ESETÉBEN A KAMARA NEM INDÍTOTT FEGYELMI ELJÁRÁST, ÉS NEM FÜGGESZTETTE FEL ÜGYVÉDI TEVÉKENYSÉGét.

Hozzátették, a fegyelmi eljárást a gyanúsítása után rendelhetik el, míg ügyvédi tevékenységét a vádemelést követően függeszthetik fel a büntető eljárás jogerős befejezéséig.

Pénzmosás és magánokirat-hamisítás miatt is nyomoznak

A Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom finanszírozási ügyében az adóhivatal nyomozást indított, majd az OTP is feljelentést tett magánokirat-hamisítás miatt. A gyanú szerint a főpolgármestert támogató mozgalom számlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta.

A pénzügyeket kezelő Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adhatott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. A jegyzőkönyvek állítása alapján ezekbe két-háromezer bankjegyet, egy esetben pedig 3811 bankjegyet tettek.

A feljelentésben viszont az áll, hogy „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak, és összetapadtak. Ezért pénzmosás miatt is nyomozás indult.