Navracsics Tibor reagált az uniós források érkezésének hírére

DLAPE20231121110
A területfejlesztési miniszter szerint eredményre vezettek a tárgyalások, amelyeket a továbbiakban is folytatnia kell a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal. A cél az, hogy minden Magyarországot megillető uniós forráshoz minél hamarabb hozzájussunk.

„Örömmel értesültünk arról, hogy a tárgyalások eredményeként az Európai Bizottság végre lehetővé tette, hogy hozzáférjünk az európai uniós forrásokhoz, és megkezdődött azok folyósítása is. Természetesen folytatjuk a tárgyalásainkat, hiszen az a célunk, hogy minden Magyarországot megillető uniós pénzhez minél hamarabb hozzájussunk” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság jóváhagyta a kormány augusztusban beadott módosítását a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz esetében, így mintegy 1 milliárd eurónyi uniós támogatáshoz juthat hozzá Magyarország a RePowerEU fejezet fejlesztéseire.

Az Európai Bizottság hivatalos közleményben erősítette meg a források felszabadításának hírét, hangsúlyozták, hogy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését szolgáló 27 szupermérföldkő változatlanul szerepel a felülvizsgált magyar tervben.

Ez azt jelenti, hogy a helyreállítási és alkalmazkodóképességi eszköz (RRF) keretében benyújtott kifizetési kérelmet követően addig nem lehetséges tényleges folyósítás, amíg Magyarország nem hajtotta végre kielégítően ezeket a szupermérföldköveket.

Magyarország 4,6 milliárd eurós REPowerEU-fejezete 13 új reformot és 16 beruházást tartalmaz, köztük két, a meglévő intézkedésekre támaszkodó nagyobb léptékű beruházást.

EZEN INTÉZKEDÉSEK VÉGREHAJTÁSA HOZZÁJÁRUL A REPOWEREU-TERV AZON CÉLKITŰZÉSÉNEK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ, HOGY EURÓPA JÓVAL 2030 ELŐTT FÜGGETLENEDJEN AZ OROSZ FOSSZILIS TÜZELŐANYAGOKTÓL.

Az intézkedések célja a villamosenergia-ágazat megerősítése és korszerűsítése, a megújuló energiaforrások bevezetésének és felhasználásának felgyorsítása, az energiahatékonyság javítása, a fenntartható közlekedés előmozdítása. Továbbá ugyancsak hangsúlyos szempont a munkaerő képzettségének javítása és átképzése a zöldátmenet érdekében, az ipar szén-dioxid-mentessé tétele, valamint a zöldtechnológiákba és a zöldátmenethez kapcsolódó értékláncokba történő beruházás.

(Borítókép: Navracsics Tibor 2023. november 21-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)