Különleges énekesmadár telepedett le Magyarország keleti részén

2023.11.24. 10:39
Jubileumi felmérésről számolt be honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park. A nagy őrgébics már több mint húsz éve költ a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben.

Kiemelkedő költési sikereket tapasztaltak a nagy őrgébicsekkel kapcsolatban – közölte honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Az első fészkelést Magyarországon 2000-ben írták le a nyugati határhoz közel. Az évek alatt megszaporodott a számuk, így az egykor ritkaságnak számító egyed a térség jellegzetes költőjévé vált. Az állomány azóta a Nyírség déli és északkeleti részein is sikeresen megtelepedett.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata önkéntesek segítségével elkészített egy felmérést, amelyből megállapították, hogy

a nagy őrgébics már húsz éve költ a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben.

Hozzátették, hogy idén minimum 58 pár nagy őrgébics költött Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében. A madarak felderítésében összesen 27 szakember vett részt.

Ősztől tavaszig tartózkodnak Magyarországon

A nagy őrgébics áttelelő példányai főként télen, ősztől tavaszig tartózkodnak Magyarországon. Leggyakrabban bokrok, fák csúcsán és vezetékeken láthatjuk őket. 

A ragadozó énekesmadarak az időjárástól függően, de többségében már márciusban párba állnak, hogy fészekanyagot hordhassanak. Általában 4-6 fiókát nevelnek. Klasszikus élőhelyeik a fás, cserjefoltos legelők és kaszálók, de nem ritka, hogy a nagyüzemi mezőgazdasági táblák között húzódó bokorsorokat vagy erdősávokat választják. A nagy őrgébics – Lanius excubitor – egy védett madár, amelynek természetvédelmi értéke 50 ezer forint. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.