Müller Cecília átvette a hatalmat a gyógyszerhatóság felett, és bekeményített

DMARC20220111003
2023.11.24. 12:21
Nem pusztán összevonták a gyógyszerhatóságot a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hanem beolvasztották azt. Ennek pedig a gyógyszerhatóság issza meg a levét, ami felmondásokhoz vezet. Ezzel azonban az egész ország veszít.

Mint ismert, augusztus elsejével összevonták a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI). Az új intézmény a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elnevezést kapta.

A szervezetet Müller Cecília országos tiszti főorvos kezébe adták. Pintér Sándor belügyminiszter pedig még a nyáron, az egybeolvadás előtt visszavonta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója megbízatását. 

Az összeolvadás a Válasz Online szerint valójában nem összeolvadás volt, hanem a gyógyszerészeti hatóság épült bele a népegészségügyi központba. Ez pedig azzal is járt, hogy a gyógyszerészek alacsonyabb beosztásokba kerültek. 

Emiatt, valamint több más ok miatt is a lap szerint felmondási hullám vette kezdetét.

Nem mellékes, hogy a világ egyik legjobban fizetett ágazata a gyógyszeripar, így jóval nehezebb szakértelemmel rendelkező munkatársakat találni. A hatóságnál dolgozók ezért a szokásos állami béreken kívül év végi prémiumot és különböző célfeladatokért külön juttatásokat is kaptak, de ezek elapadtak. 

Ezen túl az egybeolvadással a vezetőség egy részét is lecserélték:

az öt főigazgató-helyettesből rövidesen három megkapta a felmondólevelét, de főosztályvezetői, osztályvezetői, szakértői szinten is menesztettek néhány embert.

Miközben az OGYÉI egy erősebb, modernebb vezetési modellt alkalmazó szervezet volt, beolvasztották egy szervezetileg meggyengített, rosszabbul fizetett és erősen hierarchikus vezetési modellt alkalmazó egységbe. Például a munkafolyamatok egy része digitalizált volt az OGYÉI-nél, de ezt az NNK nem vette át, hanem inkább elvették ezt is az OGYÉI-től. Így több munkájuk lett, kevesebb fizetéssel.

Tömeges felmondások lehetnek a szervezeten belül

Többen már Szentiványi kirúgásánál felmondtak, de volt, akinek az nem tetszett, hogy vezetőváltáskor lecserélik csaknem a teljes felső vezetést, miközben egy szakmai szervezetről van szó.

Van, akinek a problémája az volt, hogy az országos tiszti főorvos többdiplomás embereket úgy utasítgat, ahogy egy kisiskolást sem szokás.

Egy Hollandiába, az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) gyakran utazó hatósági szakértőnek a legutolsó az volt, amikor magyar reptérre való kijutáshoz használt taxikártyájukat szeptemberben bevonták, miközben tömegközlekedéssel nem egyszerű az odajutás. Ezt követően minden taxiutat két nappal korábban, nyomtatványon kell bejelenteniük, azt minden esetben az országos tiszti főorvos engedélyezi, miközben gyakran uniós szakbizottsági tagokról van szó.

Pedig nagyon nagy szerepe van a gyógyszerhatóságnak, ugyanis a gyógyszerek engedélyezése, felügyelete, visszahívása, egészségügyi berendezések, termékek ellenőrzése is az ő feladatuk. 

A probléma egyébként már a koronavírus-járvány idején elkezdődött, amikor egy kormányrendelettel elvették a szakmai döntés lehetőségét a kínai és az orosz oltóanyag engedélyezésekor. Az OGYÉI csak azt nézhette meg, rendben vannak-e a pecsétek, alkalmazzák-e három államban, köztük legalább egy uniós vagy tagjelölt országban a vakcinát. 

Miközben az OGYÉI annak idején kifejezte szakmai aggályait az európaitól jelentősen különböző orosz gyártási technológia miatt, belső iratokban pedig jelezték, hogy a kínai oltóanyag kipróbálásában túl kevés idős és túl kevés elhízott ember vett részt, noha hazánkban első körben főként nyugdíjasokat oltottak az ázsiai szerrel. Végül pedig ez be is igazolódott, mert kiderült, hogy kevésbé hatékony a kínai vakcina a koronavírus-fertőzés ellen.

(Borítókép: Müller cecília 2022. január 11-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)