Összeolvad két fontos állami egészségügyi intézmény

DSZZS20230731006
2023.07.31. 16:10
Augusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) – jelentette be hétfőn Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára. Az új intézmény a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elnevezést kapta.

Takács Péter elmondta, egységes szervezetbe tömörítik az egészségügyi hatósági feladatokat, amelyeket eddig az NNK és az OGYÉI külön látott el.

A létrejövő szervezetet, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Müller Cecília országos tisztifőorvos vezeti majd

– közölte az államtitkár. Takács Péter azt is elmondta, hogy a két szervezet működési körét összehangolják, így a jövőben egyszerűbb és jobban átláthatóbb szakhatósági struktúra alakul ki.

A szervezetben jól elkülönülnek majd egymástól a szakhatósági feladatok. Hangsúlyozta: több szempontból egyszerűsödik a rendszer, ugyanis a két szervezet „gyakran kölcsönösen vett igénybe egymástól szakértelmet”. Ezt most „házon belül” meg tudják oldani.

Az összevonástól azt várják, hogy nő a hatékonyság, és gyorsulnak az engedélyezési folyamatok a szakellátást és a gyógyszerek engedélyezését illetően is. „Szolgáltató jellegű szakhatóságot szeretnének” – mondta Takács Péter az MTI beszámolója alapján.

Mutatjuk az új feladatokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a feladatait az ország egész területére kiterjedő illetékességgel látja majd el. A feladatai a kormányrendelet értelmében – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak lesznek:

  • részt vesz az országos népegészségügyi programok kidolgozásában,
  • ellátja a jogszabályban hatáskörébe utalt, egészségügyi ellátás feletti szakfelügyeleti feladatokat,
  • a közegészségügy terültek is hozzátartoznak (környezet- és település-egészségügy – ideértve a gyógyfürdőügyet is –, élelmezés-egészségügy, táplálkozás-egészségügy, sugáregészségügy, kozmetikai termékek egészségügyi megfelelősége, kémiai biztonság, gyermek- és ifjúságügy),
  • a járványügy,
  • az egészségfejlesztés,
  • az egészségügyi igazgatás és koordináció,
  • adatgyűjtéssel, elemzések végzésével elősegíti a drogpolitikai stratégiai döntések megalapozását, 
  • valamint az NNGYK ellátja mostantól a nemzeti egészségügyi telefonos ügyfélszolgálati és online információs központ Egészségvonal szolgáltatásának működtetését.

Rengeteg változás volt a területen

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június végén Pintér Sándor belügyminiszter visszavonta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatójának megbízatását. Az Index megkeresésére a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya akkor azt írta: Pintér Sándor június 26-án indokolás nélkül, azonnali hatállyal vonta vissza Szentiványi Mátyás főigazgató megbízását.

A főigazgató-váltást az utód szabadságára időzítették, ezért felvetődött, hogy a menesztésről szóló döntés hirtelen születhetett meg.

Ezt követően július elején arról érkezett hír, hogy egy kormányrendelet-tervezet szerint összevonhatják a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), amely a jövőben Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ néven működhet tovább.

Ez teljesült, ahogy az is, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvoshoz került a gyógyszeripar felügyelete.

(Borítókép:  Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart a Belügyminisztériumban 2023. július 31-én.  Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)