Kihelyezett vármegyei közgyűlésen vett részt Novák Katalin

2023.11.24. 16:42
Novák Katalin Bács-Kiskun vármegyei látogatásának harmadik napját Kecskeméten kezdte, ahol a Mercedes Kosárlabda Akadémia edzésén vett részt, majd a vármegyei közgyűlés kihelyezett ülésére ment Kiskőrösre.

Az államfő Kiskőrösön elmondta, ez az első alkalom, hogy köztársasági elnökként egy vármegye közgyűlésén személyesen részt vesz. Kiemelte, ezek a találkozások is lehetőséget biztosítanak számára, hogy tájékozódhasson az ott élők gondjairól, kihívásairól, ugyanakkor büszkeségeiről és örömeiről.

Megjegyezte, a vármegye-látogatások alkalmával köztársasági elnöki, hivatali teendőit is ellátja, jelképesen a „Sándor-palotát is kihelyezi”, ami azt jelenti, hogy a ma aláírt 12 törvény államfői szignója mellett Kecskemét neve szerepel majd a Magyar Közlönyben.

A köztársasági elnöki látogatás és a vármegyei közgyűlés egyaránt kiemelt témája a déli határhelyzet, amelynek kapcsán megjegyezte, „sokan, akik távolabb élnek, a migráció jelentette valóságot legfeljebb a televízió képernyőjén keresztül élik meg”.

Novák Katalin hangsúlyozta, sokan gondolják, hogy ez eltúlzott jelenség, holott az illegális tömeges bevándorlás ma már az itt élők mindennapjait is érinti, és komoly kihívást jelentenek azoknak, akik a rendvédelemben, a határőrizetben vesznek részt.

Az államfő szerint Magyarország számára kihívás az ország biztonságának megőrzése, és ebben kiemelt feladat a külső határok védelme.

Gulyás Zsolt Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitány a közgyűlésen elmondta: a 174,4 kilométer hosszú szerb-magyar határszakasz nagyobbik felét, a 112,7 kilométeres részt a vármegyei rendőrfőkapitányság őrzi.

Beszámolt arról, hogy a rendészeti szervek a vármegyében idén csaknem 4000 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Hozzátette, a migránsok idén eddig több mint húsz alkalommal támadtak járőrökre, valamint a határzárat és a kamerarendszert is többször megrongálták.

A határvédelmi intézkedések fejlesztéséről elmondta: megemelték a kamerákat tartó oszlopokat, megmagasították a határkerítés első vonalát, és a dróthálót is megerősítették.

A rendvédelmi szervek kidolgoztak egy olyan ellenőrzési rendszert is, amely határterületen kívüli, „mélységi” elfogásokat eredményez – fűzte hozzá. Kiemelte, az új rendszer eredményes, mivel az elmúlt évtől folyamatosan csökken az intézkedések száma.

A vármegyei rendőrfőkapitány beszélt a határforgalmi fejlesztésekről is. Elmondta, hogy jelenleg több olyan beruházás van, amely a vármegye határforgalmát alapvetően befolyásolja.

Megemlítette a mohácsi híd projektjét, amellyel egyidejűleg a hercegszántói határátkelőhelyet kibővítik, és beszélt a tompai határátkelőhely átépítéséről is, amellyel csökkeni fog a várakozási idő.

Az államfő Kiskőrösön meglátogatta a Petőfi-emlékházat, majd Bajára utazott, ahol halászléfőzésen vett részt, majd találkozott Nagycsaládosok Országos Egyesülete most megalakult helyi szervezetével.