Ilyen alapelvek mentén született az ellenzéki megállapodás

2023.11.24. 16:31
A Demokratikus Koalíció a 2024-es önkormányzati választásokra készülve egymás jelöltjeinek támogatásáról megállapodott az MSZP-vel és a Párbeszéddel. Lapunkhoz több információ is eljutott az egyezségek részleteiről.

A Demokratikus Koalíció csütörtökön bejelentette, hogy választási megállapodást kötött az MSZP-vel és a Párbeszéddel.

  • Az MSZP-vel kötött megállapodás az egész országban számos településre kiterjed. A szerződés többek között tartalmazza a két párthoz tartozó, hivatalban lévő polgármesterek újbóli indítását az egész országban. Emellett a jelenleg nem ellenzéki irányítású fővárosi kerületek és vidéki települések egész sorában döntöttek polgármesterjelöltek támogatásáról.
  • Átfogó, országos megállapodás született a DK és a Párbeszéd között, a Párbeszéd Zöld Minimum programját is figyelembe véve. E megállapodás tartalmazza a szerződő felekhez tartozó hivatalban lévő polgármesterek és főpolgármester újbóli közös indítását a jövő évi választásokon az egész országban, valamint közös polgármesterjelöltek indítását számos, jelenleg nem ellenzéki vezetésű vidéki városban és fővárosi kerületben.

Lapunk információi szerint a megállapodásokat körülbelül 3-4 hónapig tartó tárgyalási időszak előzte meg.

Úgy értesültünk, hogy a Demokratikus Koalíció kétoldalú tárgyalásokat folytatott, külön egyeztettek valamennyi párttal. A megállapodások fő szabály szerint polgármesterjelöltekről szólnak, néhány kivételes esetben alpolgármester-jelöltet is belefoglaltak, de az egyéni képviselőjelölti szintig nem mentek le a felek.

Utóbbiakról a helyi pártszervezetek közötti tárgyalások dönthetnek.

Győztes csapaton ne változtass, kivéve...

A megállapodások egyik alapelve a „győztes csapaton ne változtass”, tehát szinte valamennyi helyen az inkumbens politikus támogatása mellett döntöttek, de akadnak kivételek:

  • Egerben 2019-ben felsorakoztak Mirkóczki Ádám mögé az összefogás pártjai, a politikus meg is nyerte a polgármesterválasztást. A helyzet azóta változott, a Momentum bejelentette, hogy helyi szervezetük elnökét, Jánosi Zoltánt indítják polgármesterjelöltként. Októberben a Demokratikus Koalíció is előállt a saját polgármesterjelöltjével, Balázs Miklóssal.
  • Szigetszentmiklóson 2019-ben Nagy János többpárti támogatással lett polgármester, azóta itt is borult az összefogás.
  • Miskolcon ennél bonyolultabb a képlet, a 2019-ben győztes Veres Pált támogatja az MSZP és a Jobbik, viszont a DK és az LMP Hegedüs Andreát indítaná.

Úgy tudjuk, hogy a már bejelentett DK–MSZP-, valamint DK–Párbeszéd-megállapodások mellett a Demokratikus Koalíció és az LMP között zajló egyeztetések is jól haladnak.