Többször is hálapénzt fogadott el, 10 év börtönbüntetés várhat a nyíregyházi orvosra

2023.11.25. 10:03
Akár 10 évre is börtönbe kerülhet az a nyíregyházi főorvos, aki két hónap alatt összesen 18 esetben fogadott el hálapénzt. Az orvos asszisztense 11 alkalommal kapott pénzt, ő 8 év börtönt kaphat, de keresi a rendőrség azokat is, akik a pénzt adták: ugyanis ők is börtönbe kerülhetnek vesztegetés miatt.

A nyomozók a Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzése alapján érkeztek a nyíregyházi kórházba, és azzal gyanúsítják a kórház egyik főorvosát, valamint annak asszisztensét, hogy rendszeresen fogadtak el pénzt a betegektől.

A gyanú szerint két hónap alatt a főorvos 18, az asszisztense pedig 11 alkalommal kapott 5 ezer és 60 ezer forint közötti összegeket, utóbbi 8 év börtön kaphat – derül ki az ATV Híradó riportjából.

Az ügyészség kezdeményezte a főorvos és a munkatársának letartóztatását, amit a bíró nem látott szükségesnek.

Ezután bűnügyi felügyeletet rendelt el a gyanúsítottak mozgásának korlátozására: így a döntés értelmében Nyíregyházát, továbbá a közvetlen lakókörnyezetüket nem hagyhatják el, munkaviszonyukat pedig már megszüntették.

Bartha Andrea, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője elmondta, hogy a nyomozó hatóság tovább nyomoz az ügyben, valamint újabb személyeket hallgatnak ki gyanúsítottként, mint aktív vesztegetőket, akiknek, mint fogalmazott, a befolyásolását el kell kerülni.

A hatályos jogszabályok szerint, aki az állami orvosi ellátásért pénzt ad, az vesztegetést követ el, és így akár szabadságvesztéssel is büntethető.