Magyarországra szökött a magyarellenes román politikus

2023.11.25. 20:07
Catalin Chereches nagybányai polgármestert öt év börtönre ítélték korrupció miatt. Helyi sajtóértesülések szerint az ítélet elől Magyarországra menekült, a határellenőrzést pedig egy rokona személyijével játszotta ki.

A román sajtó egy Csengersima–Pete határállomáson szombat reggel történt átlépés részleteit boncolgatja. Catalin Chereches nagybányai polgármestert pénteken öt év börtönbüntetésre ítélte a bíróság kenőpénz elfogadása miatt – írja a Magyar Hang.

Helyi sajtóértesülések szerint a polgármester hajnali négy óra körül bement még a nagybányai városházára, ezt követően autóval Szatmárnémetibe vitték, ahonnan helyi idő szerint 8 óra körül indult el a román–magyar határra. 

A források szerint a polgármester egy anyai ági unokatestvérének személyi igazolványával lépte át a határt. A papírokat ellenőrző rendőr szerint az a személy, aki a határátkelőhelyen bemutatkozott, hasonlított a személyazonossági okmányban szereplő személyre.

A kolozsvári bíróság európai elfogatóparancsot adott ki Catalin Chereches ellen, miután a rendőrség nem találta őt otthonában. A politikus egyébként bírósági felügyelet alatt állt, és megtiltották számára az ország elhagyását. Hetente kétszer kellett jelentkeznie a rendőrségen, legutóbb november 20-án jelent meg ott.

Chereches közeli rokonai is előzetesben vannak, miután tetten érték őket Kolozsváron, amikor kenőpénzt akartak adni a bírónak, aki a jogerős ítéletet volt hivatott meghozni.

A korrupt politikus a magyarellenességéről is hírhedt volt: tavaly és idén is cirkuszt rendezett a városnapokon áruló kürtőskalácsos bódé körül: román zászlókat erősítettek a standra, mert azon a feliratokat olyan nyelven írták ki, amit ő nem ért – írja a lap.