Újabb tragédiát okozott a „néma gyilkos”

2023.11.25. 13:01
Szén-monoxid-mérő készülékkel és szellőztetéssel megelőzhető lett volna az a tragédia, amelyben egy középkorú férfi vesztette életét a Zala vármegyei Gellénházán. A katasztrófavédelem mindenkit óvatosságra int.

Egy fürdőkádban fekvő, magatehetetlen középkorú férfihoz riasztották a mentőket péntek este a Zala vármegyei Gellénházára, a mentőszolgálat szén-monoxid-mérő készüléke jelzett, a férfi halálát szén-monoxid-mérgezés okozta – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

Egy családi ház hét négyzetméteres fürdőszobájában történt a tragédia. A tűzoltók rekonstruálták az esetet, közben folyamatosan emelkedő szén-monoxidot-szintet mértek.

Azért keletkezett a fürdőszobában szén-monoxid, mert jól szigetelő, zárt nyílászárók mellett üzemelt egy olyan, nyílt égésterű vízmelegítő, amelyet évek óta nem ellenőriztettek.

A helyszínen ráadásul nem volt szén-monoxid-érzékelő sem. 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, sem az emberek, sem az állatok nem tudják érzékelni. Nagyon mérgező, ha a szoba levegőjének csak egy százalékát eléri a koncentrációja, már perceken belül halált okoz.

Akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni.

Nem elég néha kinyitni az ablakot. Érdemes emellett a fűtőeszközöket, lánggal működő vízmelegítőket évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni és egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.