Súlyos fertőzést okozó baktérium miatt megváltozhat a kórházi fertőtlenítés gyakorlata

2023.11.27. 11:32
Nem elég hatásosak a kórházakban használt klóros vegyszerek egy súlyos fertőzést okozó baktériummal szemben, az infektológusok szerint a fertőtlenítőszerek kombinálásával pusztítható el a baktérium, de új fertőtlenítőszerek kidolgozása is várható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ aktualizálja a fertőtlenítés helyes gyakorlatát, ugyanis egy friss angliai kutatás szerint nem mindig hatékonyak a hagyományos, hazai kórházakban is alkalmazott klórtartalmú fertőtlenítőszerek az egyik, súlyos hasmenést okozó baktériummal szemben – közölte az RTL Híradó.

A KUTATÁS ALAPJÁN KIDERÜLT UGYANIS, HOGY A CLOSTRIDIUM DIFFICILE SPÓRÁI ELLENÁLLNAK A MAGAS KLÓRTARTALMÚ VEGYSZEREKNEK, VAGYIS KÖRÜLBELÜL ANNYIT ÉRNEK VELE SZEMBEN, MINT A TISZTA VÍZ.

A csatorna infektológusokat kérdezett, akik elmondták, nem újdonság, hogy ennyire ellenálló ez a baktérium, ezért a rendszeres takarítás és a kombinált vegyszerek jelenthetnek megoldást a védekezésre. Továbbá a fertőzések elkerülése érdekében az alapos kézmosás is elengedhetetlen.

A kombinált fertőtlenítés lehet a megoldás

Csilek András, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke arról beszélt, hogy ha az említett baktériummal szemben nem elég a klóros fertőtlenítőszerek használata, hanem kombinálni kell a különböző fertőtlenítőszereket:

szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés kombinációja, valamint a higiéniás előírások fokozott betartása jelentheti a védekezést.

A kórházi fertőzések gyakoriságát feltáró Direkt36 nyolc évvel ezelőtti adatai alapján Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban történt a legtöbb, Clostridium difficile baktérium miatti eset.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára feltöltött friss tájékoztatás szerint 

tavaly több mint 8500 fertőzést azonosítottak. A betegek közül sokan, 2655-en haltak meg, 314 esetben pedig a betegség hozzájárult a halálhoz.

Pusztai Erzsébet infektológus szerint a kutatás eredménye nyomán várhatóan újabb fertőtlenítőszereket dolgoznak majd ki.