Átengedte a Kúria, ellenzéki kezdeményezésű népszavazás jöhet?

2023.11.28. 16:17
A Kúria átengedte az LMP nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Csárdi Antal a jogszabályt „a törvénytelenség törvényeként” említve arról beszélt: az lehetővé teszi a nagyberuházásoknak, „hogy titokban valósuljanak meg, megkerüljenek minden törvényt és korlátot, és gyakorlatilag a környéken élők tudta nélkül mehessenek végbe”.

Ez az a törvény, ami alapján a Fidesz az emberek feje felett átnyúlva épít akkumulátorgyárakat vagy bármilyen más beruházást. Mindannyiunk egyetemes érdeke, hogy bezárják az építési vagy a környezetvédelmi törvény megkerülésének lehetőségét. Ezzel a népszavazással megálljt parancsolhatunk a Fidesz eddig tapasztalt gazdasági túlhatalmának, a Fidesz helyett az emberek, a magyar állampolgárok dönthetnek arról, hogy akarják-e, hogy Magyarország akkumulátorgyarmattá váljon

hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Csárdi Antal jelezte, hogy elkezdik a felkészülést a népszavazás megtartásához szükséges 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére, számítanak minden civil szervezet, párt vagy magánszemély támogatására, és meg is keresik a közeljövőben a számba jöhető partnereket.

A politikus felidézte, konkrétan abban a kérdésben kérnék ki a választópolgárok véleményét, hogy egyetértenek-e azzal: az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt.