Összehangolt akciót hajt végre a Vérteserdő, a nemzeti park és a rendőrség

2023.11.28. 08:55
A Vérteserdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, a területileg illetékes rendőrkapitányságok és a közlekedési hatóság közös akciósorozatot indítottak a társaság által vagyonkezelt erdőkben tapasztalható illegális tevékenységek – természeti környezetet károsító terepmotor-kerékpározás, orv- és jogosulatlan vadászatok, hulladéklerakás, illegális fakitermelés – ellen.

Az összehangolt ellenőrzés-sorozat 2023 júniusában kezdődött és november 6-án egy sajtótájékoztató megtartását követően folytatódott, amely kiindulópontja a koldusszállási vadászház volt – közölte a rendőrség.

Az akciósorozat részeként kiemelten ellenőrzik a turistautakat, a földutakat, az erdőterületre bejutási pontokat.

A szankcionálás módja széles körű. A tetten ért elkövetőkre a cselekmény súlyától függően bírságot szabhatnak ki, de szabálysértési vagy büntetőeljárás is indítható ellenük.

A Készenléti Rendőrség speciális elektromos meghajtású motorkerékpárokkal, valamint lovakkal teljesített szolgálatot a területen.

A járőröknek az akcióba való bekapcsolódásának azért volt nagy jelentősége, mert mind a hangtalan motorosok, mind a lovasok az erdőben olyan helyekre is be tudtak menni, amit autókkal egyáltalán nem, míg gyalogosan csak időigényesen tudtak volna megközelíteni a helyi rendőrök.