Tőzsdei befektető helyett csalónak utalt át egy férfi

2023.11.28. 13:13
Egy mosonmagyaróvári férfi tőzsdei befektető helyett csalónak utalt át – a nagy hozam reményében – több mint húszmillió forintot. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen.

A nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben adta ki. Az elkövető 2023 októberében internetes tőzsdei kereskedőnek adta ki magát, és befektetési ígéretével 21 millió forintot csalt ki a sértettől.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek sem telefonon, sem interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A bankok soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek bárminemű átutalásra!
  • Ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépre, telefonra ismeretlen eredetű programot, bárki is javasolja azt önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról.