Listás szavazás: Ne manipulálják a választási szabályokat, kérte a Fővárosi Közgyűlés

D  TT20231129011
2023.11.29. 11:40
Nagy vitát váltott ki a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén a választási rend esetleges törvényi megváltoztatása. A baloldal elítélte a tervezetet, de felkészült a módosításra. Budapest jövőre is jelentős hitelt vesz fel.

Napirend előtti felszólalásában Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a külföldről érkező kampánypénzek ügyének felmelegítése után a Katona József Színház által a DK-s párttagoknak biztosított kedvezményről kérdezte a főpolgármestert. Arra volt kíváncsi, hogy Karácsony elítéli-e az esetet. Mi lesz a következő fővárosi kedvezmény, ingyenbérlet a DK-soknak? Meddig maradhat a színház élén Máthé Gábor? – tette fel a kérdést. Válaszában a főpolgármester azt mondta, fegyelmi vizsgálat van folyamatban az ügyben.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy jelentős, akár 30 százalékos kedvezményt kaphatnak a Demokratikus Koalíció tagjai a fővárosi fenntartású Katona József Színházban a novemberi előadások jegyáraiból.

Asztalon a listás választás

A főpolgármester a Mi Hazánk választásokat érintő törvénymódosító javaslata kapcsán feltette a kérdést: hogyan magyarázza el Navracsics Tibor Brüsszelben, hogy Magyarország egy jogállam, ha a választás előtt alig több mint fél évvel egy szélsőjobboldali párt mögé bújva manipulálja a választási szabályokat.

Ez a vita nem arról szól, hogy milyen a jó választási rendszer, hanem arról, hogy milyen a jó demokrácia.

Karácsony Gergely hozzátette, hogy a változtatás támogatói úgy viselkednek, mint az a durcás kisgyerek, aki addig változtatja a játékszabályokat, amíg meg nem nyeri a játékot. Erre tekintettel egy határozati javaslatot is benyújtott, ami arról szólt, hogy a Fővárosi Közgyűlés az Európa Tanács Velencei Bizottságának ajánlására emlékeztetve megállapítja, hogy a választásokat megelőző egy évben a választási szabályokat nem lehet megváltoztatni, ezért nem ért egyet azzal, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek megválasztásáról szóló törvény bármilyen átalakítására sor kerüljön a 2024. évi választások előtt. Három fideszes képviselő nem nyomott gombot, hat tartózkodott, a városvezetői többség szavazataival az indítványt elfogadták.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes az Indexnek azt mondta, a DK felkészült a Fővárosi Közgyűlés listás megválasztásának lehetőségére, de a listán szereplő nevekről még nem született döntés. Ha elfogadja a parlament a változtatást, a DK-nak arra az esetre is lesz forgatókönyve.

Az I. kerület polgármestere szerint az önkormányzati választás ellenzéki sikerének kulcsa az együttműködés, az esetleges közös listán való indulásról azonban még nincsen elnökségi döntés. Horváth Csaba zuglói polgármester a javaslat kapcsán megjegyezte, hogy az ellenzéki szavazók 80 százaléka azt szeretné, ha a baloldali pártok közösen indulnának. Úgy fogalmazott:

Aki az összefogásból kimarad, az a Fidesz kampányát segíti.

A Fővárosi Közgyűlés tagjainak listás megválasztása a kis pártok számára okozhat fejtörést, ugyanis a tervezet szerint a bejutási küszöb 5 százalék lenne. Az LMP, a Jobbik, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt nem tagja a Budapestet irányító testületnek.

Jövőre is hitelt vesz fel a főváros

A Fővárosi Önkormányzat beérkező bevételei, illetve a teljesítendő kifizetések ütemezése nem hangolható össze hézagmentesen, ezért likviditásának folyamatos fenntartása miatt tartalékra van szüksége. Ennek biztosítására az OTP Bankot kérte fel, azaz jövőre is folyószámla-hitelkerettel igyekszik majd a pénzügyi stabilitását biztosítani. 2024-ben a hitelkeret négy részre bontva áll majd rendelkezésre.

  • 2024. január 2-ától kezdődően 2024. január 31-éig 20 milliárd forint
  • 2024. február 1-jétől kezdődően 2024. február 29-éig 30 milliárd forint
  • 2024. március 1-jétől kezdődően 2024. szeptember 19-éig 40 milliárd forint
  • 2024. szeptember 20-ától kezdődően 2024. december 31-éig 25 milliárd forint

A tárgyéven belüli hitelfelvételhez nem szükséges az állam hozzájárulása. A főváros a 2023-as működési költségeinek fedezésére is vett fel ilyen hitelt, akkor 762,7 millió forintot kellett hitelkamatként kifizetnie. Az OTP hitelezési ajánlatában a 2024-es évre az idei évivel megegyező kondíciós feltételek szerepeltek.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy 16 fix telepítésű digitális eszközzel, bűnmegelőzési célból bekamerázzák a Lánchidat. Jelenleg a híd két végén egy-egy kamera van, ezek forgalomtechnikai célokat szolgálnak.

A főváros és az I. kerület megállapodásának értelmében megújul a Vérmező. Ennek első üteme már a parkfelújítással le is zárult. A második ütemben a Vagon Étterem környéke (a Vérmező legelhanyagoltabb része) újul meg. A közösségi tervezés nyomán elkészült koncepcióterv kiviteli terve most készül, a fejlesztés nyáron megvalósulhat.

(Borítókép: A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. november 29-én. Fotó:  Kovács Attila / MTI)