Két év fegyházat kapott egy taxisofőr, aki fékezésre kényszerített, leköpött, majd megvert egy buszvezetőt

2023.11.29. 06:59
A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokon kiszabott 2 év fegyházbüntetést és 2 év közügyektől eltiltást a taxisofőr ügyében, aki még 2019 decemberében fékezésre kényszerített egy buszt, majd megverte annak vezetőjét.

Az ítélet szerint a taxisofőrként dolgozó terhelt 2019. december 28-án a délutáni órákban Budapesten közlekedett, amikor az egyik körforgalmat elhagyva a záróvonalon áthaladva besorolt egy autóbusz elé. A manőverrel hirtelen fékezésre kényszerítette a busz vezetőjét.

Amikor a közlekedési lámpa piros jelzése miatt mindketten megálltak, az autóbusz vezetője számon akarta kérni a taxist a korábbi közlekedési szituáció miatt. A taxisofőr akkor még a taxiban ülve leköpte a buszsofőrt, aki erre válaszul megrúgta a taxi vezetőoldali ajtaját. A taxi sofőrje akkor kiszállt az autójából, fellépett a buszra és a ruhájánál fogva megragadta a buszsofőrt, akit nekilökött a vezetőfülkét védő plexifalnak, amely összetört.

Első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat többszörös visszaesőként 2022. november 25-én közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év fegyházbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A határozattal szemben a terhelt és védője jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a felülvizsgálatkor úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokkal összhangban lévő, törvényes ítéletet hozott.

A törvényszék megállapítása szerint a cselekmény jogi minősítése a jogszabályoknak megfelelő, a kiszabott joghátrány pedig – annak időtartamát és végrehajtási fokozatát illetően is – elegendő és szükséges a büntetési célok eléréséhez. Az ítélet jogerős.