Borzasztó körülmények között működő pékséget záratott be a Nébih

2023.11.29. 10:16
Súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok, higiéniai problémák miatt felfüggesztették a Pest vármegyei Vácon működő pékség és cukrászüzem tevékenységét – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.

A Nébih munkatársai mintegy egy tonna nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert, továbbá több éve lejárt terméket is találtak a váci pékségben.

Mint közölték, 

a pékség rendezetlen és takarítatlan volt, a helyiségek fala, mennyezete és padozata egyaránt szennyezett volt.

Az egységben számos, tevékenységükhöz nem kapcsolódó tárgyat is tároltak. Az ellenőrzést az is nehezítette, hogy az üzem több helyiségében nem működött a világítás sem. A hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan termékeket együtt tárolták a földes áruval.

A dagasztóhelyiségben található hűtött munkapultok kívül-belül erősen szennyezettek, a berendezések koszosak, a fagylaltkonyhában található gurulós, süteménytároló regálok piszkosak és rozsdásak voltak. A zöldség-előkészítő előterében található kézmosó csaptelepe kiszakadt, az előtér padozatán is cigarettacsikkek voltak.

A dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruházatot, és érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálattal sem rendelkeztek. Az üzemben a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert sem működtették, így az ott előállított élelmiszerek nyomon követése nem volt biztosított.

Az ellenőrök az érintett nem nyomon követhető és lejárt élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, továbbá azok forgalomba hozatalát és felhasználását megtiltották. A Nébih munkatársai az egységben előállított, még érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.