A zuglói jegyzőn vernék el a port a kormányközeli gigaberuházás miatt

D SOS20230927006
2023.11.29. 10:16
Horváth Csaba polgármester és a Fidesz mielőbb pontot tenne az ingatlanfejlesztővel kötendő megállapodás végére, csakhogy több helyi képviselő és Zugló országgyűlési képviselője szerint is ellentétes az önkormányzat és a helyi lakosok érdekeivel a beruházó által diktált feltételek melletti egyezség. A jegyző megbüntetéséről is csütörtökön tárgyalhatnak a kerületi képviselők.

A csütörtöki testületi ülésen vonatná felelősségre Zugló polgármesterével a kerületi jegyzőt a helyi képviselők egy csoportja a Bayer Construct beruházásában zajló Zugló-Városközpont Projekt fejlesztése miatt. Az előterjesztő Victora Zsolt független képviselő szerint Horváth Csaba polgármesternek fegyelmivel kellene sújtania Tiba Zsoltot, amiért az önkormányzat nem hajtotta végre a DK 2022. júliusi előterjesztéséből született testületi határozatot, azaz nem összegezte, mely pontokon sértette meg a beruházó az önkormányzattal kötött szerződéseket. (Ennek a kimutatása alapján tudott volna ugyanis az önkormányzat új pereket indítani.)

A polgármester részéről a fegyelmi a jegyző esetében nem merül fel, azt azonban hangsúlyozza, hogy nem ízléses egyetlen képviselőnek sem személyes politikai célokból kampányt folytatnia köztisztviselő ellen.

Még mindig nincs Zuglónak aláírt településrendezési szerződése (TRSZ) a beruházóval, mert az sem a szakmai, de most már elegendő politikai támogatással sem rendelkezik. A folyamatosan növekvő méretű, kiemelő kormányrendeletekkel megtámogatott Bayer-beruházás méreteit Dienes János főépítész szakmai alapokon ellenezte. Szakvéleményében azt hangoztatta, hogy

a Bayer településrendezési szerződésben elképzelt ajánlatának elfogadása hátrányos lenne az önkormányzat és a zuglóiak számára, mivel a beruházói vállalások közül jelentős kötelezettséget ellenszolgáltatás nélkül enged el, és az érdemi garanciák elvárható minimális szintjét sem biztosítja.

A TRSZ megkötése szerinte azért sem javasolható, mert az összességében jogszerűtlen, súlyosan értékaránytalan lenne, és a zuglói lakosság széles körét hátrányosan érinthetné. Ezt az álláspontot osztotta a Civilzugló Egyesület (mely pert indított és tüntetést is szervezett a kerületbe nem illő méretű épületek ellen). 2022 második felétől már a kerületi Momentum és – egy politikai játszma részeként többé-kevésbé – a DK is a beruházás kritikusává vált. A magánberuházással összekötött polgármesteri választási ígéretről, a 24 ezer négyzetméteres „Városközpont” épületről – mely egy épületbe telepítette volna az új polgármesteri hivatalt, a piacot és a két szakrendelőt – pedig lassan mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy sem építészetileg, sem pénzügyileg nem kellően megalapozott.

A beruházás, a régi Bosnyák piac lebontása ellen számos zuglói lakos tiltakozott, a településrendezési szerződés mielőbbi megkötését csak a Fidesz és az MSZP képviselői sürgették.

Az akadékoskodó főépítészt Tiba Zsolt jegyző viszont októberben felfüggesztette, majd később pozíciójából felmentette, és indoklás nélkül más munkakörbe helyezte át. Kérdésünkre az önkormányzat szóvivője ezt azzal indokolta, hogy ezt maga Dienes János főépítész kérte. Az áthelyezés valódi okáról ennél többet „a dolgozó személyiségi joga védelme” miatt nem közöltek. Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője szerint a főépítész eltávolítása hátterében két dolog feltételezhető.

Horváth Csaba polgármester vagy fideszes üzleti körök érdekeit képviseli a zuglói polgárok helyett, vagy nagyon szeretné a választások előtt elkölteni a Bayer által felajánlott pénzt

– írta a politikus személyes honlapján.

Az önkormányzat eddig több pert is indított a beruházóval szemben, illetve egyes jogszabályok ellen alkotmányjogi panaszokat is benyújtott (az egyiket éppen a napokban utasította el az Alkotmánybíróság). Horváth Csaba polgármester a közelmúltban a Bayer képviselőjével a beruházó jogelődjének vállalásairól tárgyalt, pontosabban azok megszegéséről. A cég ugyanis nem végzi el a korábban vállalt közösségi célú fejlesztéseket (se mélygarázs, se közpark, sem az önkormányzati városközpont nem épül meg). A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy ezek elmaradásáért cserébe először 2,5, majd 3,5 milliárd forint pénzbeni megváltást fizettetne Zugló polgármestere a beruházóval. 

A kerületi építési szabályokat (kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánításnak köszönhetően) figyelmen kívül hagyó, 450 ezer négyzetméteres fejlesztés keretében a kívánatosnál kétszer annyi szintterületet építhetett a beruházó. Az irodakomplexumot már 244 milliárdért értékesítette is az állam részére, de épül 168 lakás plusz 1500 férőhelyes mélygarázs és 13 ezer négyzetméter kereskedelmi funkciójú terület is. 

Lapunk információi szerint az értéknövekedésre tekintettel a kalkulált 350-400 milliárdos fejlesztési összérték után a képviselők egy csoportja 14 milliárd forint megváltási összeget terjeszt a csütörtöki testület elé, azaz ennyit kellene az önkormányzatnak kérnie ahhoz, hogy aláírják a céggel a településrendezési szerződést.

Balázs Attila, a beruházó Bayer projektcégének ügyvezetője ugyanakkor kemény szavakkal jelezte Horváth Csaba polgármesternek, hogy

a pénzügyi hozzájárulás további emelése teljesen kizárt lehetőség, ezt, kérem, szíveskedjenek tudomásul venni.

Amennyiben az önkormányzat nem fogadja el a 2 milliárd 950 milliós ajánlatukat, úgy a társaság a további tárgyalásról véglegesen visszalép, eddigi ajánlatát visszavonja, és a TRSZ-re, illetve más típusú szerződések megkötésére az érdeke és a szándéka megszűnik.

(Borítókép: Horváth Csaba. Fotó: Soós Lajos / MTI)