Betilthatják a dohányboltok éjszakai alkoholárusítását

2023.11.30. 12:44
A 22 óra utáni alkoholárusítási tilalom nem vonatkozik a dohányboltokra, ezen változtatnának a Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei.

„Ma általános probléma Budapesten, hogy éjszakánként a dohányboltok előtt teljes társaságok isznak, a hangoskodástól és a kiabálástól pedig nem lehet aludni. Hiába van több kerületben is megtiltva a 22 óra utáni alkoholvásárlás, ha ez a szabály nem vonatkozik a dohányboltokra” – írja a Demokratikus Koalíció közleményében. Kifogásolják, hogy ez ügyben az önkormányzatoknak nincs döntési joga, ezért budapesti polgármestereik nevében törvénymódosítást kezdeményeznek. 

„Azt akarjuk elérni, hogy ha egy demokratikusan megválasztott kerületvezetés úgy dönt, hogy a sok lakossági panasz miatt korlátozni kell a dohányboltok éjszakai alkoholárusítását, akkor azt az önkormányzat ugyanúgy megtehesse, mint minden más üzlet esetében” – közölték. Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ez pártállástól függetlenül közös probléma, ami köztisztasági gondokat is magával vonz.

A javaslat az éjszaka is nyitva tartó dohányboltokban a többi üzlethez hasonlóan betiltaná este 10 óra és reggel 6 óra között az alkoholárusítást.