A Momentum is beállt Karácsony Gergely mögé

2023.11.30. 10:37
Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője Karácsony Gergely főpolgármesterrel karöltve jelentették be, hogy a Momentum Karácsony Gergelyt támogatja a jövő évi főpolgármester-választáson. Jelenleg a DK, a Párbeszéd és most már a Momentum Mozgalom is Karácsony Gergely mögött.

Gelencsér Ferenc szerint „az elmúlt négy évben sikeres együttműködés volt a Momentum és Karácsony Gergely között. Budapest szabad és szabad is marad. A Momentumon nem fog múlni, hogy mindenhol egy az egy ellen induljon az ellenzék a Fidesz ellen, ezért is támogatjuk Karácsony Gergelyt”.

Karácsony Gergely és a Momentum között van közös alap. Ilyen a szabadelvűség és a zöldkérdés. Ezért sem kérdés számunkra, hogy Karácsony Gergelyt támogatjuk

– fogalmazott Donáth Anna.

Karácsony Gergely megköszönte a Momentum támogatását, és kijelentette, hogy ez kölcsönös.

A Momentum fontos része a fővárosi koalíciónak. Velük a legtöbb stratégiakérdésben közelebb álltunk egymáshoz, mint bármely másik párttal. Soproni Tamás és Pikó András remek polgármesterek, Kerpel-Fronius Gábor pedig remek főpolgármester-helyettesnek bizonyult

– mondta a főpolgármester.

A DK és a Párbeszéd is Karácsony mögött

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Demokratikus Koalíció (DK) Karácsony pártjával, a Párbeszéddel és az MSZP-vel is megállapodásokat kötött. A megállapodás értelmében a DK támogatja a regnáló főpolgármestert a jövő évi önkormányzati választásokon.

A DK az alábbi két megállapodást kötötte:

  • Az MSZP-vel kötött megállapodás az egész országban számos településre kiterjed. A szerződés többek között tartalmazza a két párthoz tartozó, hivatalban lévő polgármesterek újbóli indítását az egész országban. Emellett jelenleg nem ellenzéki irányítású fővárosi kerületek és vidéki települések egész sorában döntöttek polgármesterjelöltek támogatásáról.
  • Átfogó, országos megállapodás született a DK és a Párbeszéd között, a Párbeszéd Zöld Minimum programját is figyelembe véve. E megállapodás tartalmazza a szerződő felekhez tartozó hivatalban lévő polgármesterek és főpolgármester újbóli közös indítását a jövő évi választásokon az egész országban, valamint közös polgármesterjelöltek indítását számos, jelenleg még nem ellenzéki vezetésű vidéki városban és fővárosi kerületben.

A DK hangsúlyozta: „2019-ben az ellenzéki együttműködés – hasonló megállapodásokat követően – Budapest mellett magyar városok sorában győzte le a Fideszt. A jövő évi önkormányzati választáson nem csak megismételni akarjuk a 2019-es sikereket, hanem újabb városokkal, kerületekkel bővíteni. Ez csak együtt sikerülhet.”

Az MSZP még nem döntött Karácsony Gergely támogatásáról.