Pécel odaveszett a hóhelyzet miatt, de van egy dupla csavar a történetben

2023.11.30. 13:28
Nincs üzemanyag a péceli hókotrókban, ki sem mozdulnak a telephelyről, ezért vészvillogóval állnak az autók a behavazott meredek utcák alján. Horváth Tibor, Pécel polgármestere elmondta, mi vezetett a kaotikus helyzethez.

Egymást riasztják a meredekebb utcákban lakók, hogy aki még otthon van, az nehogy útnak induljon, mert hazamenni már nem fog tudni – mondta a Blikknek az egyik péceli lakos, aki szerint a dombok alján feltorlódva állnak a kocsik, amik nem tudnak feljutni az utakon.

Horváth Tibor, Pécel polgármestere megerősítette a hírt, és elmondta, hogy azért lepte be a hó az utakat – ami néhol rá is fagyott az aszfaltra –, mert a város üzemeltetéséért felelős Pécel Kft. hókotróinak nem tudnak gázolajat biztosítani. A városvezető szerint egyfajta politikai játszma következménye, hogy idáig jutottak.

Az önkormányzat nem finanszírozta tovább a Pécel Kft.-t, így ők valóban nem vettek gázolajat a gépekbe. Az egésznek az az oka, hogy addig játszadoztak és trükköztek, amíg megtörtént a baj: a kft. vezetése régóta jogszerűtlen magatartást tanúsított, de arra számítottak, hogy ha éles lesz a helyzet, akkor megkapják tőlünk a támogatást. Én azonban ezt nem tehettem meg, hiszen ha pénzt adok a cégnek, azzal megvalósítom a hűtlen kezelés bűncselekményét

– mondta a polgármester. A városvezetés a kialakult helyzet miatt felmentette a Pécel Kft. vezetőjét, az új vezető holnap áll munkába. A polgármester azt ígérte, ma délutánra, legkésőbb estére megoldják a városban a hóhelyzetet.

Nem csak Pécelen vannak problémák

„Épphogy csak megérkezett a karácsonyi hangulat a fővárosba, és lehullott az első hó, máris baleset érte az egyik, Zuglóban szabályosan közlekedő mentőegységet. Bajtársaink a kórház felé tartottak betegükkel, amikor egy autó megcsúszott fékezéskor, és a mentőnek ütközött. Szerencsére senki nem sérült meg, és a szállított betegért is hamar másik egység érkezett, de a mentő napokra kiesett a forgalomból” – írja közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.

 A téli gumi használatának nagy előnye, hogy jobb tapadással bír a havas útfelületen, hiszen mélyebb barázdákkal és sűrűbb futómintázattal rendelkezik, mélyebb profillal van ellátva, így hatékonyabban szorítja ki a gumi és az útfelület közül a havat és a sarat

– fogalmaznak a bejegyzésben, hozzátéve, hogy a téli gumi megvédheti a hideg hónapokban közlekedőket a balesetektől, és még a gyermeket kórházba szállító mentőautóba sem fognak belecsapódni. 

Balesetmentes közlekedést kívánunk