Miskolc átadja a víziközmű-közszolgáltatását az államnak

2023.12.01. 10:59
Csak így biztosíthatók a szolgáltatás színvonalát és biztonságát a jövőben is garantáló fejlesztések. A közműszolgáltató cégben Miskolc azért kisebbségi tulajdonos marad.

Miskolc átadja a víziközmű-közszolgáltatáshoz kapcsolódó ellátási felelősséget és vagyoni elemeket az államnak – tájékoztatta a város közgyűlésének döntéséről a polgármesteri hivatal az MTI-t.

A kormányzat kezdeményezésére a múlt évben kellett dönteniük az önkormányzatoknak arról, hogy átadják-e a víziközmű-közszolgáltatáshoz kapcsolódó ellátási felelősséget és vagyoni elemeket az államnak, és részt vesznek-e az ezt szolgáló integrációs folyamatban.

A város önkormányzata a szolgáltatás biztonságát szem előtt tartva csatlakozott ehhez a folyamathoz, és megkezdődtek a tárgyalások az állam képviselőivel, melyek csaknem egy éven át tartottak.

Miskolc közgyűlése végül november utolsó napján, rendkívüli ülésén határozott arról, hogy decemberben aláírják azt az integrációs szerződést, amivel az önkormányzat átadja az ellátási felelősséget és a szolgáltatáshoz kapcsolódó vagyoni elemeket a magyar államnak, mivel 

CSAK ÍGY BIZTOSÍTHATÓK A SZOLGÁLTATÁS SZÍNVONALÁT ÉS BIZTONSÁGÁT A JÖVŐBEN IS GARANTÁLÓ FEJLESZTÉSEK.

Hozzátették: csak így kerülhető el az, hogy források hiányában a szolgáltatás színvonala romoljon, a víziközműrendszer pedig a szükséges fejlesztések nélkül maradjon.

A döntés szerint ezzel együtt a miskolci önkormányzat átadja az államnak a Mivíz Kft. 90 százalékos tulajdonrészét is, de 10 százalékkal továbbra is tulajdonos marad a vízműben.