Eutanázia-párti Fidesz-tagtól kapott támogató levelet Karsai Dániel

2023.12.02. 19:52
Karsai Dánielt, az ALS nevű halálos betegségben szenvedő, 46 éves alkotmányjogászt egy nevét elhallgatni kívánó fideszes politikus levélben biztosította támogatásáról.

Az alkotmányjogász egy ritka, gyógyíthatatlan, moto-neuron betegségben szenved, amely teljes lebénuláshoz vezet, így a betegség végén fulladás miatt következik be a halál. Mivel a betegség a mentális képességeket nem érinti, ezért azt szeretné elérni, hogy engedélyezzék számára az eutanáziát. 

Karsai Dániel – szokásához híven – a Facebookon osztotta meg az őt ért meglepetést, miszerint olyan személy is támogatja misszióját, aki eutanáziaellenes párthoz tartozik. Az anonimitását megőrizni kívánó politikus írásáról azt mondta a ritka halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász, hogy 

az ő támogatása talán a legbátrabb levél, amit mostanában olvastam. Nagyon szép kiállás az ügyünk mellett, egyben kissé szomorú helyzetjelentés hazánkról.

 A politikus levelében többek között az áll:

  • A beteg férfi küzdelme előtt már évekkel támogatta a méltóságteljes halálnak ezt a formáját, mert civilizációs vívmánynak gondolja.
  • Egyáltalán nem téma a frakcióban az eutanáziát érintő szabályozás módosítása.
  • A levelet részben lelkiismereti okból írta, részben pedig, ha nagyon kis mértékben is, de legalább ennyivel szeretné támogatásáról biztosítani.
  • Olyan országban szeretne élni, ahol egy kormánykritikus ügyvédnek is joga és lehetősége van a méltóságteljes élethez és halálhoz.
  • Csináltatott egy pólót Karsai arcképével, és az „élet jog és nem kényszer” feliratot íratta rá. Ezt fideszes rendezvényeken, gyűléseken, polgári esteken kívánja viselni.

„Ennél többet nem tehetek sajnos, ez is már határesetnek számít a Fideszben. Itt az ember nagyon könnyen elveszítheti a megélhetését, ha elvi alapon kiáll valakiért, valamiért, ami nem illeszkedik a Fidesz pártlogikájába. Ennyit viszont megteszek, mert meg kell tenni” – olvasható a Karsai Dániel által közölt levélben.

Elképzelhető, hogy Karsai Dániel a közeljövőben a Fidesz egyik vezető politikusával is vitat folytat az eutanázia kérdéséről.