Akkora hó esett külföldön, hogy késnek a Magyarországon közlekedő nemzetközi vonatok

GettyImages-1816916364
2023.12.02. 21:13
Budapest és Bécs között biztosított a nemzetközi vonatok közlekedése, azonban jelentős késések, kimaradó vagy nem a megszokott szerelvénnyel közlekedő járatok előfordulhatnak – írta egy szombati közleményben a MÁV.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja a közlekedést több vasútvonalon is, ezért jelentős fennakadások, késések tapasztalhatók a távolsági és regionális vonatforgalomban – közölte a MÁV.

Mindez érinti

a München, Salzburg, illetve Zürich felől Magyarországra érkező és Hegyeshalmon, Győrön át Budapestre közlekedő nemzetközi vonatokat is (Railjet, EuroCity, EuroNight),

továbbá a Budapest felől Ausztria felé ugyanezen irányokba közlekedő nemzetközi járatokat is.

Az ÖBB azt javasolja az utazóknak, hogy amennyiben tehetik, halasszák későbbre az utazásukat, a német vasút (DB) pedig a München környéki utazások elhalasztását kéri.

A közleményben arra is kitértek: a MÁV-START Keleti pályaudvaron lévő Ügyfélcentruma segít mindazoknak a budapesti szálláskeresésben, akik nem tudnak elutazni Ausztriába a jelenlegi időjárási helyzet miatt. A következő változások állnak be a forgalmi rendben:

  • A Keleti pályaudvarról Salzburgba 20:40-kor induló Kálmán Imre EuroNight (EN 462) csak Bécsig közlekedik. Onnan a továbbutazás bizonytalan. A bécsi, salzburgi szállodák feltehetően telítettek.
  • December 3-án nem közlekedik Salzburg felől a Kálmán Imre EuroNight (EN 463).
  • A Zürich felől érkező, Hegyeshalomból 19:28-kor Budapestre továbbinduló Railjet xpress (rjx 165) 180 perces késéssel várható a határállomásra.
  • A München, Salzburg felől érkező, Hegyeshalomból menetrend alapján 16:28-kor és 18:28-kor Budapestre továbbinduló Railjet xpress (rjx 65 és rjx 68) nem közlekedik.
  • A Keleti pályaudvarról 19:40-kor Bécsbe induló Railjet xpress (RJX 264) szerelvénye helyett FLIRT motorvonat (12264) közlekedik Hegyeshalomig, onnan nem közlekedik tovább a Railjet az osztrák időjárási helyzet miatt.
  • A München, Salzburg felől érkező, Hegyeshalomból 14:28-kor Budapestre továbbinduló Railjet xpress (rjx 63) a jelentős, 60-80 perces késése miatt csak Budapest-Kelenföld állomásig közlekedik. A Keleti pályaudvarról 17:40-kor Bécsbe induló Railjet xpress (RJX 42) csak Budapest-Kelenföldtől közlekedik. Odáig a Keletiből 17:53-kor induló Mecsek InterCityvel (IC 808) jutnak el az utasok. Kelenföldön biztosítjuk az átszállást a Railjetre.
  • Az ausztriai teljes éjszakai forgalom, a Nightjet- és EuroNight-forgalom szünetel december 2-ról 3-ra virradó éjszaka.
  • A München, Salzburg felől érkező, Hegyeshalomból 12:28-kor Budapestre továbbinduló Railjet xpress (rjx 61) a jelentős késése miatt csak Budapest-Kelenföld állomásig közlekedik.
  • A Keleti pályaudvarról 15:40-kor Bécsbe induló Railjet xpress (RJX 68) csak Kelenföldtől közlekedik. Odáig a Keletiből 15:53-kor induló Mecsek InterCityvel (IC 814) jutnak el az utasok. Kelenföldön biztosítjuk az átszállást a Railjetre.
  • A Salzburg felől érkező, Hegyeshalomból 10:28-kor Budapestre továbbinduló Railjet xpress (rjx 269) csak Budapest-Kelenföld állomásig közlekedik a további késések csökkentése érdekében.
  • A Keleti pályaudvarról 13:40-kor Bécsbe induló Railjet xpress (RJX 66) csak Kelenföldtől közlekedik. Odáig a Keletiből 13:53-kor induló Mecsek InterCityvel (IC 814) jutnak el az utasok. Kelenföldön biztosítjuk az átszállást a Railjetre.
  • A Salzburg, Bécs felől érkező, Hegyeshalomból 7:28-kor Budapestre továbbinduló Kálmán Imre EuroNight (EN 463) 200 perces késéssel várható a határállomásra.

A svájci vasúttársaság (SBB) tájékoztatása szerint az ausztriai vihar miatt a Zürich–Budapest-Keleti pályaudvar közötti 467-es Wiener Walzer EN járat és a 465-ös vonat Zürichből nem közlekedik december 3-án. A 465-ös és 467-es vonatokra szállodai vonatot szerveznek, hogy az utasok azokon éjszakázhassanak, mert a szállodák is telítettek.

A MÁV által említett müncheni havazásról egyébként a közösségi médiában is terjednek videók: egy felvétel szerint még a reptérre közlekedést is befolyásolhatta az időjárás.

(Borítókép: A müncheni pályaudvar 2023. december 2-án. Fotó: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images Hungary)